Lukijalta: Kouvolan tapa on tehdä kaikki kahteen kertaan

Tapio Karvonen (kok.) oli esteellinen päättämään jätelausunnosta KS 1.12.) .Jätelautakunnan puheenjohtaja, kouvolalainen valtuutettu Matti Lindholm

(kok.) sanoo, että ” kun lausunnot eivät sinällään velvoita lautakuntaa, niin siinä mielessä tämä ei ole maailman suurin rike”. Niinpä niin. Ei Kouvolan kaupungin toiminnassa, johon ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet toimintaperiaatteet: tietämättömyys, salaaminen, jääväämättömyys ja hyvä veli -järjestelmä ja vapaamuurarit.

Minusta kysymys on osaamattomuudesta ja ahneudesta.

Jääviysongelma on politikkojen ja virkamiesten helmasynti, sanoo professori emeritus Ari Salminen (Talouselämä 24.10.2018). Hän on kirjoittanut kirjan suomalaisesta korruptiosta: Rehellisyys maan perii – Tutkimus hyvästä hallinnosta ja korruption torjunnasta. (Edita)

Kirjassa käsitellään hyvän hallinnon ja johtamisen käytännön kysymyksiä: avoimuutta, vastuuta, luottamusta ja oikeuden mukaisia menettelyitä. Näitä ei suuremmalti Kouvolan kunnallispolitiikassa esiinny.

Kolikon toinen puoli on korruptio, joka käytännön tilanteissa esiintyy ilmi- ja piilokorruptiona, rakenteellisena korruptiona ja hyvä veli -verkostoina. Ja näitä taas esiintyy enemmän tai vähemmän Kouvolan kunnallispolitiikassa lähes viikoittain. Tuorein jääviys- eli esteellisyystapaus on Kouvolan kaupungin hallituksen kokouksesta 19.11. Toisin sanoen hallitus joutui vähintään kerran vielä käsittelemään Kouvolan pakkaus- ja energiajätteiden kuljetusten siirtämistä kaupungin itsensä järjestämään kuljetustoimintaan. Näinhän se yrittäjyysmyönteinen asenne Kouvolan kaupunkistrategiassa 2019-2030 esitetään.

Syntyvätkö jääviystilanteet osaamattomuudesta vai piittaamattomuudesta? Minusta kysymys on osaamattomuudesta ja ahneudesta – minä ensiksi, sitten meidän puolue ja sitten kouvolalaiset veronmaksajat tai ei sittenkään.

Minun näkemykseni ja tietojen mukaan Kouvolan talous on todella kuralla ja henkilöstöasiat yhä retuperällä eikä kaupunkimme yrittäjyysilmapiirissäkään ole kehumista – Suomen surkeimpia. Puolueeton työilmapiiritutkimus kaupungin eri toimipisteiden esimiesten johtamistavassa paljastaisi karkeitakin puutteita, joista johtuen Kouvolan kaupungin työntekijöiden sairauspäivät ovat maamme huippuluokkaa. Että se siitä ihmeen hienosta Kouvolasta.

Kari Kylliäinen, Valkeala, Kouvola

Kommentoidut