Lukijalta: Itäradan Luumäki-Kotka-linjaus tuo suurimmat kansalliset hyödyt

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja mikkeliläinen Veli Liikanen lobbasivat Länsi-Savossa julkaistussa uutisessa (LS 21.8) Kouvolan ja Porvoon kautta Helsinkiin kulkevan itäradan puolesta. Heidän perustelunsa ydin oli sen tuoma nopeampi yhteys itäsuomalaisille.

Jos vain nopeammat matkustusajat ovat tulevissa ratalinjauksissa ykkössijalla, on Luumäen kautta Kotkaan ja sitä kautta etelärannikkoa viistova linjaus kuitenkin edelleen kilpailukykyisempi. Tämän osoittaa Ratahallintokeskuksen vuonna 2008 julkaisema esiselvitys.

Ilman maakuntaliiton kaavaa, ei vihreiden esittämä itärata tule edistymään Kotka-linjausta ennen.

Luumäen ja Kotkan kautta kurvaava linjaus on sen mukaan muutaman minuutin nopeampi Joensuusta Helsinkiin matkaavalle. Myös mikkeliläisten matka-aika tulee nykyisestään nopeutumaan, jos Kotkasta Helsinkiin suuntautuva rantarata saadaan. Lappeenrannan seudulle Kotkan kautta kulkeva linjaus olisi myös nyt vihreiden esittämää nopeampi. Kouvolalaisen matka-aika Kotkan kautta Helsinkiin pysyisi nykyisen Lahden kautta kulkevan veroisena, mutta Kotka-Kouvola-ratayhteyden nopeuttamisella rantaradasta saisi hyödyn irti myös Kouvola.

Itäradan lobbaus Kotkan sivuuttamisesta rantaradan suhteen on avannut keskustelun linjauksesta aivan uusiin sfääreihin. Kymenlaakson maakuntaliitto kuitenkin päättänyt pitää edelleen kaavoituksessaan ykkössijalla Kotkan kautta kulkevan radan. Ilman maakuntaliiton kaavaa, ei vihreiden esittämä itärata tule edistymään Kotka-linjausta ennen.

Luumäki-Kotka-linjausvaihtoehdon kansalliset hyödyt ovat suuremmat. Se luo huomattavasti enemmän uusia yhteysvälejä ja silti nopeuttaa myös nykyisiä reittejä. Se palvelee samalla tavalla itäisen Suomen asukkaita kuin Kouvola-Porvoo-linja, mutta myös Helsingin itäpuolen rannikkokuntia Kotkaan asti. Kaiken tämän lisäksi se myös hyödyntää Suomen kokonaislogistiikkaa, kun se parantaa Kotkassa sijaitsevan Suomen suurimman vientisataman saavutettavuutta.

Itäistä rantarataa ei siis tule sivuuttaa, sillä se saavuttaa lähes samat matkustusaikasäästöt, mutta avaa moninkertaisesti enemmän uusia mahdollisuuksia kansallisella tasolla.

Joona Mielonen, Kotkan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen

Uusimmat uutiset