Lukijalta: Suunnitelmat Sippolan kirkosta näyttävät tarkoitushakuisilta – "Kirkostamme halutaan opinnäytetyö kirkkojen uusiokäytöstä ja hinnalla millä hyvänsä"

Sippolan kirkkoa koskevista suunnitelmista (KS 12.3.2020) paistaa läpi tarkoitushakuisuus, jolla uuden seurakuntatalon rakentaminen saadaan näyttämään huomattavan kalliilta ratkaisulta. Näin päästään muuttamaan Sippolan kirkko ”monitoimikirkoksi” näennäisesti edullisempana ratkaisuna.

Tätä muuttamisprojektia on julkisuudessa verrattu Myllykosken miljoonaprojektiin. Siellä kuitenkin kaikki rakentaminen tapahtuu kirkon ulkopuolella ja vain yksi ovi yhdistää uuden ja vanhan. Kotimaa-lehdessä on ollut samansuuntainen juttu muutama viikko sitten.

Näyttää vahvasti siltä, että kirkostamme halutaan opinnäytetyö, tai jokin vastaava, kirkkojen uusiokäytöstä ja hinnalla millä hyvänsä. Salaliittoteoriaa tai ei, perustelut seuraavassa.

Kirkon muuttamisen on laskettu maksavan 0,72 miljoonaa euroa. Tässä remontissa toinen parvi muutettaisiin erittäin epäkäytännölliseksi ja vaikeasti hätäpoistuttavaksi ravintolatilaksi. Uusi ristikattoinen seurakuntatalo piirrätettiin ulkopuolisella arkkitehdillä ja laskennat siitä teetettiin samalla insinööritoimistolla kuin muutostöissäkin. Hinnaksi tuli 1,2 miljoonaa.

Varsin kallista siis, kuten hallintojohtaja Ilmivalta ja johtokunnan jäsen Aikio antavat kyseisessä lehtijutussa ymmärtää.

Seurakuntayhtymä on kuitenkin asettanut selvitysryhmän tutkimaan edullisempia vaihtoehtoja, ja se on tehnyt työnsä. Miksi ristikattoinen, rakennuksenhan piti olla mahdollisimman edullinen? Kun katto piirrettiin suoraksi harjakatoksi, hinta onkin 0,8 miljoonaa. Eli nyt ollaan jo varsin lähellä kirkon ”monitoimimuutoksen” hintalappua ja todennäköisesti jo alle sen.

Vanhojen rakennusten muutoksissa kustannuksilla on tapana pompsahtaa alun perin lasketusta. Mutta selvitysryhmä jatkoi vielä. Selvisi, että talotehtaan kautta pyöräytettynä uuden seurakuntatalon hinnaksi muodostuu 0,5 miljoonaa euroa! Eli hallintojohtajan esittämä 1,2 miljoonaa on tästä jo varsin kaukana, eikä kilpailuttaminenkaan ole Suomessa kiellettyä.

Näillä tiedoin uuden seurakuntatalon rakentamisen jälkeen rahaa jää vielä reilusti kirkkoon tarvittaviin pakollisiin keveisiin muutostöihin sekä lisääntyneisiin lämmityskuluihin seuraavaksi sadaksi vuodeksi, tämä siis verrattuna kirkon suureen muutokseen.

Saan tästä vaikutelman että hallintojohtaja Ilmivalta ja johtokunnan jäsen Aikio ovat jättäneet selvitysryhmän työn täysin huomiotta ja ajavat vahvasti kirkon muuttamista. Hallintojohtaja väläytti lehtijutussa jopa kirkon purku-uhkauksen.

Alunperin kirkon muutosta perusteltiin rahalla, mutta nyt jotkin muut syyt näyttävät ajavan edelle. Jos kirkon muuttamisprojektia jatketaan hallintojohtajan esityksen mukaan, ja jätetään selvitysryhmän työ täysin huomiotta, on tästä tulossa varsinainen hölmön tölväys.

Jorma Mustonen, Sippola