Lukijalta: Suomessa syytettyjä suojellaan oikeuskäytännössä liikaa

USA:ssa ja muutamissa muissa valtioissa syytettyjen kuvat julkistetaan jo epäilyvaiheessa. Vaan meillä Suomessa sivistysvaltiossa, syylliset pidetään piilossa julkisuudelta, ainakin niin kauan, kunnes syyllisyys todetaan. Aina silloinkaan syytettyjä ei näytetä julkisesti.

Meillä ajatellaan heti alusta alkaen, että tehdään syyllisistä vielä kunnon kansalaisia. Todettakoon, että kyllähän se onnistuu joidenkin kohdalla, mutta ei läheskään kaikkien. Suurin osa on edelleen rikoksen uusijoita.

Koskelan teinimurha oli erittäin järkyttävä tapaus. Kaikki siinä esiintyvät syylliset alistivat uhria julmimmalla mahdollisella tavalla. Tekotavat, joita syyttäjä esitteli haastattelussa, sai kyyneleen valumaan poskelle. Kauheudet olivat tapauksessa vertaansa vailla.

Pitää mennä historiassa kauas taakse päin Hitlerin Saksaan, jossa julmuudet olivat vieläkin pahempia. Tuleekin mieleen, ottaako nuoret oppia internetistä tuollaisten raakuuksien oppimiseksi? Tässä ei annettu minkäänlaista puolustautumismahdollisuutta uhrille.

Pitäisikö siis tällaisessa Koskelan murhan tapauksessa julkistaa kuvat syytetyistä kaikelle kansalle tietoon. Sehän olisi sinällään jo kova rangaistus ainakin henkisesti, että heidät tunnistettaisiin kuvista. Nyt heidät pidetään piilossa ja heitä suojellaan, vaikka he ovat ensin nöyryyttäneet ikätoveriaan ja sitten tappaneet.

Meillä Suomessa muun muassa tuomiot ovat juuri tällaisissa tapauksissa valitettavasti liiankin kevyet, kuten tässä Koskelan tapauksessakin varmaan tulee käymään. Jos syytetyt mielentilatutkimuksessa todetaan syyntakeettomiksi, heidät määrätään sairaalahoitoon ja sillä hyvä.

Enemmän meillä pidetään siis huoli siitä, kuten edellä mainitsin, rikoksentekijän henkilöllisyyden suojelemisesta ja hänen tulevaisuudestaan. Useissa tapauksissa nimenomaan uhri jää yksin, kuten tässä Koskelan tapauksessa on käynyt.

Myös oikeudenkäynneissä päänsä peittäminen lehdistöltä ja kameroilta ei onnistu muissa sivistysvaltiossa. Meillä Suomessa ei siihenkään puututa millään lailla, ja nimenomaan lailla. Meidän käräjäsaleissamme tilanne luokitellaan yksilön oikeudeksi suojella itseään julkisuudelta.

Ehkä tämän tapauksen saama julkisuus saa virkahenkilöstöömme sen verran vauhtia, että ongelmaperheet otettaisiin paremmin huomioon jo varhaisessa vaiheessa. Lastenkodin pitäisi olla lapselle turvasatama, mutta tässä tapauksessa se ei sitä ollut, jota täytyy kyllä ihmetellä suuresti.

Ilkka Sarpola

herastuomari, lautamies

Kuusankoski