Lukijalta: Kiusaaminen on ikuisuusongelma

Kiusaamista esiintyy lastentarhoista ministeriöihin asti. Kiusaamisesta pitäisi mediassa puhua sen oikealla nimellä eli valtapelinä.

Sysmäläisen rehtorin selitys "hutsahtavasta pukeutumisesta" kiusaamisen syynä osoittaa hänen tietämättömyytensä. Kiusaamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Syy löydetään aina. Jos syytä ei ole, se keksitään.

Kiusaamisessa kyse on vallasta, vallan halusta ja valtapelistä. Tämä pitäisi kertoa ja opettaa kaikille lastentarhasta alkaen. Tarvitaan kiusattu astinlaudaksi omille valtapyrkimyksille. Surullista on, että tutkimusten mukaan kiusaaja myös saa valtaa kiusaamisellaan. Kiusaaminen on johtamisongelma.

Aina kun on järjestelmällisempää tai pitkäaikaisempaa kiusaamista, tulee katse kääntää johtoon. Onko se riittävän kyvykästä? Sysmän yhtenäiskoulussa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 kyselyn perusteella erityisen paljon kiusaamista. Rehtorin lausunnoista ilmenee hänen vahvat asenneongelmansa sekä ymmärtämättömyys kiusaamisen teorioista. Ylen videohaastattelussa hän heittäytyy myös avuttomaksi, vaikka on koulun rehtori.

Ylen uutisoinnista ilmenee lisäksi se, miten vanhempien asema ja muut syyt vaikuttavat asioihin. Ongelma on siis kokonaisvaltaisempi Sysmän kunnassa, ei vain koulussa tapahtuva valtapeli.

Vallanhalua on aina ja siten kiusaaminen on ikuisuusongelma. Jatkuvilla ja oikeilla toimilla ongelman saa pidettyä aisoissa. Ikävintä on, että aikuisten joiden kuuluisi ottaa vastuu, eivät sitä tee.

Pekka Korpivaara, (kok.), Kouvola