Lukijalta: Miksi meitä ei heti ohjattu asiantuntijan luokse puheongelmissa?

Joitakin päiviä sitten tässä lehdessä oli juttu siitä, kuinka vaikeaa on saada aika puheterapeutille. Olemme itse olleet samassa tilanteessa, kun mieheni sai aivoinfarktin ja häneltä hävisi puhetaito.

Jo sairaalassa otimme käyttöön kännykän Sanelu-ohjelman, jonka avulla mieheni ymmärsi, ettei hänen puheesta saanut mitään selvää ja hän aloitti sen avulla yksittäisten sanojen opettelun. Kotiin päästyä monien puhelinsoittojen jälkeen mieheni sai ajan puheterapeutille, joka otti hänet vastaan 45 minuutin ajaksi kerran viikossa seuraavan 10 viikon ajan. Opetus oli lapsenomaista paperista lukemista; kukka, pallo, poika ynnä muuta sellaista.

Miksi tietokonetta ei voitu käyttää apuna niin terapiassa kuin kotioloissa?

Olimme aivan ihmeissämme siitä, miksi tietokonetta ei voitu käyttää apuna niin terapiassa kuin kotioloissa. Tiesimme, että tällaisia puheen apuohjelmia on olemassa, mutta ne oli kuulemma tarkoitettu vain ammattilaisille. Meille oli selvää, että puheen opettelemisella oli jo kova kiire, sillä mitä tehokkaammin ja nopeammin infarktin jälkeen pistää aivot töihin, sitä parempi on tulos.

Aloitimme siinä rinnalla myös karaokelaulun omalla tietokoneella. Ostimme kaupasta CD-levyjä, joissa oli tuttuja lauluja ja silloinpas alkoikin tulla jo ensimmäisiä sanoja musiikin mukana... Mikä riemu!

Aikaa kului jo muutama kuukausi ja edelleen harmitti se, ettei ollut sitä tietokoneohjelmaa puheen opetteluun, kunnes sitten eräänä päivänä silmiin sattui mainos Erityisosaamiskeskus Suvituulesta Turussa, jossa tehtäisiin puheohjelmia juuri afasiapotilaille. Soitto sinne ja viikon päästä mieheni oli siellä puhetestissä ja hänelle tehtiin oma CD, joka tuli viikon päästä postissa kotiin ja tämä kaikki maksoi noin 100 euroa. Mieheni aloitti välittömästi ahkeran harjoittelun, useita tunteja joka päivä ja tuloksena on ollut se, että hän pärjää tänä päivänä oikein hyvin puhetaidollaan.

Edelleen harmittaa se, että miksi kukaan asiantuntija ei ohjannut miestäni heti infarktin jälkeen Suvituuleen, jossa puheterapeutti kartoittaa potilaan puhekyvyn tilan. Mielestämme tämä olisi erittäin tärkeä tieto jokaiselle afasiapotilaalle.

Mervi Jokelin, Kuusankoski