Lukijalta: Kaunistelu ei korjaa Kouvolan kuntataloutta

Kouvolan kulttuuriin kuuluu selittely, kaunistelu ja vaikeneminen. Valitetaan, miten valtio kurittaa ja verotulot rapistuvat.

Vaietaan siitä, että Kouvolan veroperusteiset tulot ovat maan keskitasoa korkeammat ja 11 suurimman kaupungin korkeimmat.

Ei Suomen hallitus ole meitä laiminlyönyt, vaikka punavihreät tätä hokevat.

Esimerkiksi 2016 saimme 37 miljoonaa euroa enemmän kuin maan keskimääräinen asukaskohtainen verotulo olisi tuonut. Siis 37 miljoonaa yhdessä vuodessa! Osin potti tulee tappiin vedetyistä kiinteistöveroista ja miltei prosenttiyksikön muuta Suomea tiukemmasta tuloverotuksesta. Osin potti tulee keskitasoa suuremmista valtionosuuksista. Ei Suomen hallitus ole meitä laiminlyönyt, vaikka punavihreät tätä hokevat.

On siinä ihmettelemistä, kun talous on ajettu kuralle huipputuloilla.

Meno jatkuu; milloin nimetään apulaiskaupunginjohtaja, milloin nostetaan omia palkkioita, milloin päätetään nostaa kiertoteitse hallituksen puheenjohtaja ”pormestariksi” kuluja kaihtamatta, milloin perustetaan alueparlamentteja, joita juuri kukaan ei tahdo. Ei puhuta valtavista summista, puhutaan ratkaisuja ohjaavasta asenteesta.

Tilinpäätöslausunnoissa kiitellään toimintakatteen, nettomenojen maltillista kasvua. Kun 2017 tilinpäätös syöksyi 2,7 miljoonaa euroa pakkaselle, iloittiin, että kohtuullisesti menee.

Vuoden 2017 kuopan paikkaaminen merkitsisi 0,25 prosenttiyksikön kiristystä 20,75 veroprosenttiin. Ole tässä sitten positiivinen. Muissa kunnissa ymmärrettäisiin olla huolissaan.

Maltillisuus on muuten tulkinnanvarainen ilmaus. Prosentuaalisesti Kouvolan menokasvu on ollut ajoittain kohtuullista. Kun katsomme asukaskohtaisia nettomenoja euroissa, maltillisuus on tipotiessään, kulumme ovat niin paljon muita kuntia suuremmat. Tätä ei osata erottaa kaupungintalolla. Vai olisiko niin, että osataan, mutta halutaan kaunistella. Oli niin tai näin, laskut maksetaan euroilla ei prosenteilla. Muutos parempaan lähtee avoimuudesta. Avoimuus lisää myös kuntalaisten luottamusta.

Asko Vatanen, Kouvola