Lukijalta: Törkeää, että valtiovalta kilpailuttaa kuntia ratahankkeilla

Ehkä, mahdollisesti, joskus Kouvolasta päässee 12 minuuttia nopeammin Helsinkiin. Uuden Porvoo–Kouvola-radan kautta.

Hurraa! Vanha rata ja sen parantaminen eivät kelpaa. Iitti ja Lahti on nähty. Se rataosuus saa kuihtua.

Koululainen saa odottaa koulukyytiä vaikka kuinka kauan. Koulukyydin järjestäminen oli tänäkin syksynä lähes ylivoimainen ongelma. Itäradan 1,7 miljardin euron kustannusarvio ei ole ongelma, koska virkamiesten minuutit ovat tärkeämpiä. Minuutti saa maksaa Kouvolalle vaikka puoli milliä.

Nyt eivät paina liito-oravat eivätkä hyönteiset, kun kallis konsultti vetää viivan kartalle ja laittaa laskun. Rata saa halkaista maisemat, sukutilat ja talot. Nyt saavat minuutit kyytiä.

Olet hetkessä lentoasemalla ja Brysselissä, kunhan varaat ensin aikaa päästäksesi asemalle. Julkiset eivät kylille kulje ja sivutietkin ovat huonossa kunnossa.

Heilläkin, jotka esiintyvät Kouvolassa taloudenvartioina, menee kulmat kurttuun jos uskallat epäillä ratahankkeen taloudellisuutta ja merkitystä. Väyläviraston selvityksessä nykyisten ratojen parantaminen osoittautui kuitenkin oikoratoja kannattavammaksi, mutta johtavat poliitikot puhuvatkin kokonaishyödystä. Sitä kun ei voi laskea, eikä kumota, mutta siihen voi aina vedota.

Ja pelimerkit polttelevat taas Kouvolan käsissä niin, että pakko on laittaa haisemaan. Kouvola ei osaa yksinkertaisesti lopettaa. Aina löytyy uusi ja kallis kärkihanke, joka puhdistaa pöydän.

Kerskainvestoinnit eivät kuitenkaan tuota enää kuntalaisille mielekkäitä elämyksiä, mutta silti kaupunki jatkaa pakonomaisesti. Pakko on onnistaa, edes moukan tuurilla. Kouvola tarvitsisi tukea riippuvuuteensa, sillä taas lähtee viisi miljoonaa pelkkään radan suunnitteluun, eikä sekään tule riittämään. Julkisten hankintojen budjetteja ei laadita pitämään. Ne ovat vain päätöksenteon kuriositeetti.

On törkeää, että valtiovalta kilpailuttaa persaukisia kuntia ratahankkeilla. Väylähankkeet ovat tarpeellisia, mutta ne eivät kuulu kuntien lakisääteisiin tehtäviin.

Kunnat eivät ole radanrakentajia, eikä niillä ole sitä paitsi rahaakaan. Valtio tietää tämän hyvin, mutta silti se huudattaa kuntia. Väylähankkeen kannattavuus on selvitettävä muuten kuin saattamalla kaupunkeja toisiaan vastaan.

Ukko Bamberg (ps.)