Lukijalta: Tuetaan nuorten kouluttautumista, työllistymistä ja hyvää elämää ja varmistetaan, että meillä on syytä juhlia Kouvolaa vielä 10 vuoden päästäkin.

Anssi Tähtinen kysyy Kouvola-aiheisessa kirjoituksessaan (KS 10.5.), onko juhlimiseen aihetta? Hänen mielestään ei ole.

Kuntaliitoksella todellakin haettiin leveämpiä harteita puolustaa palveluita, markkinoida kaupunkiamme, haalia tänne yrityksiä ja muuta toimintaa. Joissain asioissa on onnistuttu, mutta sote-asioissa jäimme valtakunnan tason päätösten jalkoihin. Annoimmeko Kotkan määrätä liikaa sote-asioissa, annammeko edelleen? Tämän huolen jaan Anssi Tähtisen kanssa. Kouvola on kuitenkin puolet Kymenlaaksosta, näin sanottiin muun muassa Kouvola Foorumissa.

Kymijoen kaupunkimme tarjoaa meille turvallisen ja mukavan kodin.

Tähtistä ärsyttää Kouvola-viirien liehuminen Kuusaalla, että väestökehitykseen ei puututa ja että kohtuullisen hyvin toimeentulevia eläkeläisiä ei hoideta verovaroilla.

Kymmenen vuotta on yritetty löytää yhteistä säveltä. Me kaikki kouvolalaiset olemme tehneet ja edelleen teemme yhdessä tätä kaupunkia. Me joko nostamme tai kaadamme. Toivottavasti mahdollisimman moni oivaltaa, että tämä vaahteranlehden mallinen Kymijoen kaupunkimme tarjoaa meille turvallisen ja mukavan kodin.

Me nykyeläkeläiset olemme tottuneet hyvinvointivaltion lähes ilmaisiin peruspalveluihin. Nyt meillä saattaa olla oma asunto täynnä tavaraa, emme tarvitse muuta kuin hieman ruokaa ja mahdollisesti lääkkeitä. Mihin me kohtuullisen hyvää eläkettämme tarvitsemme, jos emme käytä sitä palveluihimme?

Tähän asti kohtuullisen hyvin toimeentulevat eläkeläiset ovat vauhdittaneet esimerkiksi ilmastonmuutosta lentelemällä huvikseen pitkin maapalloa. Kun lentäminen nyt alkaa olla vähintäänkin häpeä ellei suorastaan synti, näillä samoilla eläkeläisillä on todennäköisesti jo varaa maksaakin joistain palveluistaan. Eikö niin?

Me eläkeläiset voimme vaikuttaa Kouvolan kaupungin menestykseen ja jopa väestönkehitykseen käyttämällä eläkkeemme täällä Kouvolassa, ostamalla palveluita ja tällä tavalla tarjoamalla työtä tänne asettuneille nuorille. Eli kannatellaan kaupunkiamme.

Pidetään kuitenkin huoli siitä, että sote-palvelut eivät kokonaan karkaa, sillä täällä asuu myös pienituloisia ihmisiä, myös pienituloisia eläkeläisiä. Tuetaan nuorten kouluttautumista, työllistymistä ja hyvää elämää ja tällä tavalla varmistetaan, että meillä on syytä juhlia Kouvolaa vielä 10 vuoden päästäkin.

Ritva Sorvali, Kouvola