Lukijalta: Monitoimihalli on hyvinvoivan tulevaisuuden edellytys — ”Nyt näyttää siltä, että säästäminen sumentaa ajatuksemme”

Keskustelua puolesta ja vastaan. Toisille unelmia, toisille vanhoista periaatteista kiinnipitämistä. Kumpi on oikein? En arvioi. Tulevaisuutta pitäisi kuitenkin osata katsoa rehellisesti silmiin.

Monitoimihallista on puhuttu vuosia. Sitä tarvitaan kipeästi, ja siitä kaikki ovat toivottavasti samaa mieltä. Ajankohta taitaa olla edelleen se vaikein asia. Kouluja lakkautetaan ja kaupungin on säästettävä kaikessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että säästäminen olisi Kouvolan valoisan tulevaisuuden este. Ei, jos ymmärrämme katsoa asioita objektiivisesti ja ymmärrämme asioiden merkityksen.

Meillä tulee olla kyky liikuttaa ihmisiä, edistää terveellisiä elämäntapoja ja tarjota monipuolisia elämyksiä.

Nyt näyttää siltä, että säästäminen sumentaa ajatuksemme. Alamme puolustaa kiihkeästi itselle juuri sillä hetkellä tärkeitä asioita, jotka todellisuudessa saattavat olla huomenna huomattavasti vähäpätöisempiä ja ratkaisuiltaan säästämisenkin näkökulmasta huonompia. On rehellisesti kysyttävä, onko monitoimihallin rakentamiselle koskaan sopivaa aikaa. Tuskin.

Tarvitsemme monitoimihallia varmistaaksemme Kouvolan kilpailukyvyn tulevaisuudessa. Meillä tulee olla kyky liikuttaa ihmisiä, edistää terveellisiä elämäntapoja ja tarjota monipuolisia elämyksiä. Ilman nykyaikaisia olosuhteita tämä ei ole mahdollista. Tarvitsemme paikan, jossa voimme kokoontua, liikkua yhdessä, nauttia kulttuurista ja tuntea ylpeyttä modernista kotikaupungistamme ja vielä ydinkeskustaan. Nyt sellaista ei ole. Ihmisten, yritysten ja palveluiden virta vie muualle — valitettavasti.

Urheiluseurojen näkökulmasta liikuntapaikkojen ja esimerkiksi liikuntasalien määrä on vääjäämättä liian pieni. Jos määrää pienennetään entisestään, seurat joutuvat tiukoille. Käyttöasteet ovat isot ja liikkujia on paljon. Seurojen tekemällä työllä on suuri kansanterveydellinen näkökulma. Voisiko olla niin, että monitoimihalli-investointi toisi merkittäviä säästöjä jonkin toisen sektorin kautta palvelutuloista ja veroeuroista puhumattakaan? Terveellisellä elämäntavalla voi vähentää terveysriskejä merkittävästi.

Unelmista voidaan tehdä totta, kunhan jaksamme niihin uskoa ja tehdä lujasti töitä niiden eteen. Tämän osoitti Kymiring. Seuratkaamme esimerkkiä, sillä muut kaupungit menevät kovaa vauhtia karkuun ja emme varmasti halua tippua tästä vauhdista.

Sami Laaksonen, puheenjohtaja, Kouvot