Lukijalta: Miksi äänestäisin kuntavaaleissa? Ryhmäkuri rajoittaa valtuutetun vapautta äänestää sen mukaan, minkä katsoo oikeaksi

Otsikon mukaisesti niin minä kuin moni muukin miettii, miksi äänestäisin kevään tulevissa kuntavaaleissa.

No, onhan ehdokkaina joukko eri puolueiden asettamia oman kaupungin kansalaisia, jotka haluavat päättämään oman kaupungin asioista, mitkä kokevat tärkeäksi. Kun olet päässyt valtuutetuksi, niin voit ajaa sinulle tärkeitä asioita parhaaksi katsomallasi tavalla niin kuin omatuntosi sanoo, sillä kuntalaisethan itse tietävät, mikä heille on parhaaksi. Vai voitko?

Vastaus on helppo: Et voi, sillä sinua sitoo ryhmäkuri eli puoluekuri. Puoluekuri eli ryhmäkuri on valtuustoryhmissä sovellettava menettelytapa, jonka mukaan valtuutetun on äänestettävä puolueensa valtuustoryhmän tahdon mukaisesti. Voidaan epäillä, että usein valtuustoryhmän puheenjohtaja ja muutama muu puolue-eliitin edustaja käytännössä vaikuttavat ratkaisevasti siihen, mikä on ryhmän kanta. Näin ryhmäkuri rajoittaa valtuutetun vapautta äänestää sen mukaan, minkä katsoo oikeaksi.

Perustuslaissa kuitenkin säädetään mielipiteen ja sananvapaudesta: Sananvapaus on oikeus ilmaista julkisesti mielipiteitään. Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19. artiklassa tarkoitetun mielipiteen- ja sananvapauden suojelu ja toteuttaminen ovat demokraattisen yhteiskunnan olennaisia osatekijöitä, samoin kuin 20. artiklassa tarkoitetun kokoontumis- ja yhdistymisvapauden suojelu ja toteuttaminen.

Puoluekuriin perustuva pakko äänestää ryhmän kannan mukaisesti näyttäisi olevan perustuslain vastainen määräys. Tämän lisäksi on niin sanottuja ryhmien välisiä neuvotteluja, joissa valtuustoryhmien edustajat sopivat menettelyistä ennakkoon – kansankielellä tämä tarkoittaa hyvä veli -järjestelmää.

Tämä ei ole mielestäni demokratiaa. Lisäksi kun kuntapoliittiset ohjelmat sorvataan puolueiden norsunluutorneissa ja sovelletaan kuntatasolla, ihmettelen, mitenkä Helsingissä laadittu vaaliohjelma voi toimia Kouvolassa.

Jos yksittäinen valtuutettu ei noudata ryhmäkuria, saa hän ryhmältä sanktioita; varoituksen, tilapäisen erottamisen ryhmästä tai pysyvän erottamisen ryhmästä. Lisäksi tulee eteen se, että ehdokkuutta seuraavissa vaaleissa vaikeutetaan tai pahimmassa tapauksessa estetään kokonaan. Eteen tulee myöskin se mahdollinen ilmiö, mikä nähtiin Kouvolan valtuustossa, että valtuutettu pyytää puheenvuoron ja sanoo, että en minä ole oikeasti tuota mieltä asiasta, mutta olen lojaali omalle ryhmälleni.

Miksi äänestäisin ja antaisin tukeni tälle todellisen demokratian halventamiselle? Onko tulevissa vaaleissa pakko jättää ensimmäistä kertaa elämäni aikana käyttämättä äänioikeus vai löytyykö tälle poliittisten puolueiden eliitille mitään demokraattista vaihtoehtoa?

Mika Lehtinen, Myllykoski

Kommentoidut