Lukijalta: Maaseudulle muuttamisen esteet

Perustuslakivaliokunta voisi välillä pohtia, onko kaupunkien tapa estää tai ainakin jarruttaa maaseudulle muuttajien talojen rakentamista tai kieltää kesämökkien muuttamisen ympärivuotisiksi asunnoiksi laillista ja perustuslain mukaista? Siis ihmisen oikeutta valita asuinpaikkansa.

Tämä toiminta ei ainakaan ole muuttotappiokaupungeille, kuten Kouvola, mitenkään edullista. Suuri joukko mökkiläisiä haluaisi asua kesämökissään ympäri vuoden. Ne ovat eläkeläisiä, joilla on varaa kustantaa terveydenhoito jopa yksityisesti. He eivät vaadi kouluja lähelleen. He maksavat veroja ja elävöittävät harrastuksineen maaseutua. Mikkeli on ottanut hienosti tämän ryhmän markkinoinnin kohteeksi!

Hyvin monet perheet haluaisivat tuoda lapsensa maaseudun rauhaan ja käymään ainakin ala-asteen kyläkoulussa. Hekin maksavat myös veroja, joskin tietysti kuormittavat yhteiskunnan palveluja. Tätä pelätään kuin ruttoa aikana, jolloin mihinkään ei riitä rahaa. Päättäjät keskittyvät kyllä omien etujensa säilyttämiseen hyvin tarkasti. Ymmärrys ihmisten palvelemiseen näyttää puuttuvan – ja erityisesti tekniseltä virastolta.

Kouvolakin puhuu kauniisti maaseudun kulttuurin vaalimisesta ja perinteiden säilyttämisestä. Jenni Hasukin kirjoitti 4.8. ihan asiallisesti, että asiaa pitäisi pohtia.

Samalla poliitikot kuuntelevat nöyränä kaavoitusinsinöörin puhetta tiheän rakentamistavan eduista infrastruktuuria rakennettaessa. Tämä näkyy kaavoituksen keskittymänä pienille kaupunkitonteille. Julkisesti vakuutellaan ”niillä olevan valtavaa kiinnostusta”, kuten on käynyt esim. Valkeakoskella Aamulehden mukaan. Unohdetaan myös, että sähköverkosto on jo nyt kattava ja osuuskunnat hoitavat vesi- ja viemäriverkoston hyvin laajoille alueille.

Kaupunginyhtiö Kouvolan vesi käyttää kyllä häikäilemättä sitä hyväkseen ja saa ilmaisen jakelutien käyttöönsä saaden miljoonatuoton.

Nyt kaavoitusväki tulee kertomaan meille ”suunnittelutarveratkaisusta”, jonka taakse on naamioitu yksi pitkä prosessi, jolla väsytetään maalle rakentamista yrittävät. Kaava-alueita aletaan pohtia nyt syksyllä Kymijoki–Pyhäjärvi–Lappala-alueella, mutta ”työ kestää useamman vuoden” he sanovat samaan hengenvetoon. Rakentajalta voidaan pyytää loputtomasti selvityksiä ja rajoittaa rakentamista ihan pykäliin vedoten.

Nyt etätyöt ovat tulleet todelliseksi vaihtoehdoksi. Kyläkuitu vetää lisää valokaapelia ja langattomat yhteydet toimivat kohtalaisesti. Aktiivisia ihmisiä olisi tulossa ja infra toimii riittävästi, mutta Kouvola ei heitä halua. Keskustaan rakennetaan muuri ja vallihauta. Maalaiset maksakoot tullia jos sinne tulevat.

Ilkka Mäkijärvi (kok.), Valkeala