Lukijalta: Kunnallisia valintoja ei pitäisi tehdä vain poliittisen kannatuksen perusteella

Oletko kaunis? Vai kenties ruma, laiha, lihava, ärsyttävä, kiva, narsisti tai jopa empaattinen? Ovatko nämä kriteerit, joilla poliittiset luottamuspaikat jaetaan? Minun mielestäni tärkeintä olisi osaaminen ja alan ymmärtäminen. Olen erittäin huolestunut millä tavalla kyseisiä pestejä Kouvolassa jaellaan.

Hyvänä esimerkkinä, kun haettiin jätepoliittisen ohjelman ohjausryhmään jäseniä. Itse olin ehdolla, koska kierrätysalan ammattilaisena koin, että minulla olisi siinä ryhmässä annettavaa. En ole, enkä koskaan aio pyrkiä esimerkiksi soteen liittyvään ohjausryhmään, koska minulla ei siihen alaan ole riittävää tartuntapintaa. Mutta omalla alallani, jota 17 vuotta olen “opetellut”, arvioin, että minulla olisi asialle annettavaa.

Toivottavasti demokratia ja taitavuus olisivat jatkossa ne, jotka ratkaisevat paikat.

Jäseniksi haettiin neljää, ehdokkaita oli viisi. Olin ainoa, jolla minun tietojeni mukaan oli alasta edes jotain kokemusta. Yllätys, yllätys, en tullut valituksi. Valituksi tulivat muun muassa kolme kokouksessa mukana ja äänestämässä ollutta henkilöä. Tietojeni mukaan yksi olisi jopa ehdokkuudesta luopunut, kun ajatteli, että olisin ollut pestiin sopivampi, mutta “isot” pojat ja tytöt kielsivät.

Tässä puolentoista vuoden valtuustokauden aikana näitä valintoja pelkkien poliittisten voimasuhteiden perusteella on jo aivan liikaa, että voisin pitää enää suutani kiinni. Se ryhmä, joka saa ääniä eniten vaaleissa, tietysti saa eniten paikkojakin. Mutta suhteellisen äänitavan mukaan laskettuna ne paikat pitäisi vaalituloksen mukaan jakaa. Moni vanhakaan valtuutettu, ei oikein ole kärryllä suhteellisesta laskentatavasta.

Toivottavasti kyseiset valituksi tulleet eivät ota ihan koko herneenpalkoa sieraimiin, koska vikahan ei ole heidän, vaan järjestelmän. Järjestelmän, jonka ovat kehittäneet ja ylläpitävät isot ryhmät. Koska heidän intresseissäänhän on saada moninkertainen luottamuspaikkamäärä suhteessa vaalitulokseen. Tällä varmistetaan, että paikkoja voidaan jakaa kaikille vaaleissa mukana olleille ja tällä tavoin heidät sidotaan tuleviin koitoksiin.

Mutta vanha sanontahan on ahneen lopusta. Toivottavasti demokratia ja taitavuus olisivat jatkossa ne, jotka ratkaisevat paikat.

Kristian Sheikki Laakso (ps.), Kouvola