Lukijalta: Harhakuva Helsingin imusta — ”Oikealla talouspolitiikan tekemisellä olisi Kouvolallakin varaa hoitaa peruspalvelunsa hyvin”

Kirjoituksessaan Kouvolan Sanomissa vuoden 2019 viimeisenä päivänä Jouko Leppänen haaveilee, miten Kouvola pääsisi Helsingin imuun. Hän kirjoittaa, että Helsingillä on varaa antaa lääkäreille yli tuhannen euron korotuksia kuukausipalkkoihin.

Ensinnäkin Jouko Leppänen on itse ollut mukana päätöksentekijänä päätöksissä, joiden johdosta Kouvolalla ei ole varaa ja Kouvola on taloudellisesti lähes selvitystilassa.

Talousasioiden ymmärtäminen on kuntapäättäjälle tärkeä osaamisalue, joka näyttää monella Kouvolan päättäjällä olevan hyvin heikoissa kantimissa. Kuten kaupungin tuloslaskelmasta voidaan nähdä, kymmeniä miljoonia miinuksella, ei hyvältä näytä.

Oikealla talouspolitiikan tekemisellä olisi Kouvolallakin varaa hoitaa peruspalvelunsa hyvin, nykyisen leikkauslinjan vaihtoehtona.

Isommassa kuvassa Suomessa on tehty jo pitkään pääsääntöisesti kokoomuksen toimesta politiikkaa, jota kutsutaan metropolipolitiikaksi.

Metropolipolitiikan tavoitteena on luoda Suomeen suurien kaupunkien yhteyteen kasvukeskuksia, joihin toivotaan maakunnista muuttavan väestöä. Näitä kasvukeskuksia on nyt Suomessa noin 6 kappaletta, ja Helsinki on näistä räikein esimerkki.

Maakunnat ovat häviäjiä tämäntyyppistä politiikkaa tehtäessä, koska suuri osa valtion rahoista ja investoinneista ohjautuu vain näiden kasvukeskusten massiivisiin asunto- ja infrarakennushankkeisiin.

Maakuntiin vastaavasti taas on vaikea saada valtion investointeja. Pienenkin tienpätkän rahoitusta odotetaan maakunnassa vuosia — jospa se rahoitus joskus sieltä valtion budjetista tulisi.

1970-luvulla tyhjennettiin maaseutuväestöä kaupunkeihin (Kouvolaan), nyt tyhjennetään maakunnan väestöä (muun muassa Kouvolan) Helsinkiin.
Tällainen politiikkaa ja kehitys on väärää, ja sitä pitää kaikin tavoin jarruttaa ja muuttaa. Maakunnat pitää myös pitää elinvoimaisina.

Mikko Peltola, Koria

Luetuimmat