Lukijalta: Kouvola maksattaa säästöjä alle 3-vuotiailla lapsilla

Kouvolan talouden tasapainottamisen paniikissa voidaan tehdä virheitä, jotka heijastuvat tulevaisuuteen kasvavina kuluina. Näin on käymässä kotihoidontuen kuntalisän leikkauksen vaikutuksesta. Miksi maailman parhailta varhaiskasvattajilta isiltä ja äideiltä leikataan etuuksia?

Kouvolassa kotihoidontuella olevasta alle 2-vuotiasta lapsesta on saanut tukea noin 400 euroa kuukaudessa. Kuntalisän leikkaus, 70 euroa, tiputtaa tuen noin 330 euroon (lakisääteinen osuus). Eli tuen leikkaus on huikeat 17,5 prosenttia. Ei voi kun ihmetellä, että miksi paikallinen ammattiyhdistysväki ei ole nyt barrikadeilla. Onko Kouvolassa lapsiperheiden puolustajia?

Miksi kotihoidontuen kuntalisä nähdään kaupungissamme taloudellisena rasitteena? Kun tukea katsotaan Kouvolan taloudellisesta näkökulmasta, niin jokainen alle 3-vuotias kotihoidontuella hoidettava lapsi paikka Kouvolan talouden alijäämää noin 700 eurolla kuukaudessa. Eli miksi suuret taloudelliset vastuunkantajat voidaan missään valossa palkita 17,5 prosentin leikkauksella.

Pienilapsiaika perheissä halutaan omistaa usein lapselle ja perheen vanhempana kasvamiselle, jos siihen annetaan taloudelliset mahdollisuudet. Tämä tuli hyvin esille 2. lokakuuta Kouvolan Sanomien artikkelissa, jossa Helinevan perhe toi omia näkemyksiä esille.

Pienen lapsen ensimmäiset vuodet tarvitsevat läheisyyttä, välittämistä ja paljon syliä. Kelan tilastojen mukaan 87 prosenttia perheistä valitsee kodinhoidontuen. Kouvola voisi toimia jatkossakin perheiden omia valintoja tukien ja näin osoittaa perheille aitoa välittämistä. Kouvolan on suunniteltava tuleville vuosille kunnon perhepaketti, jolla satsataan lapsiperheiden arkeen, tukien ja eri palveluiden muodossa.

Kalle Ylimäki (kesk.), Kouvola

Luetuimmat