Lukijalta: Aluetoimikunnat ovat tehneet arvokasta työtä perustamisistaan lähtien

Tämän lehden pääkirjoituksessa 30.5. puhuttiin alentavasti joistain Juhlamokka-kerhoista ja niiden näytön paikoista. Kannanotto liittyy kaupunginvaltuuston joidenkin jäsenten sekoiluun aluetoimikunta-asiassa. Valtuuston näytelmä vahvistaa kuntalaisten ja asukkaiden käsitystä siitä, miksi Kouvolalla menee nykyisin huonosti niin taloudessa kuin muissakin asioissa. Poliittiset päättäjä eivät tiedä itsekään, mitä ovat päättäneet ja päättämässä.

Aluetoimikuntien perustaminen lähti kokeiluluontoisesti viime syksynä Valkealassa ja entisen Anjalankosken alueella. Nyt toimintaa on tarkoitus laajentaa myös kanta-Kouvolaan sekä Elimäen ja Kuusankoski-Jaalan alueille, joihin on jo nimetty omat jäsenehdokkaat.

Jo toimivat aluetoimikunnat ovat tehneet arvokasta työtä perustamisistaan lähtien.

Aluetoimikuntien perustamisella Kouvola oli astumassa maamme kaupunkien eturiviin asukas- ja lähidemokratian toteuttamisessa. Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin Valkealassa ja Anjalankoskella. Ei pilata nyt tätä myönteistä alkua joidenkin asiasta tietämättömien päättäjien sooloiluilla.

Aluetoimikuntiin on valittu jäseniä täysin vapaaehtoiselta pohjalta ilman puoluepoliittisia perusteita. Jäsenet ovat lähteneet innolla toteuttamaan kaupungin ja poliitikkojen hyväksymiä strategisia ja muita suunnitelmia. He ovat jo tähänastisella toiminnallaan saaneet alueen asukkaita mukaan erilaisiin kehittämistoimiin.

Anjalankosken aluetoimikunta on juuri tällä hetkellä toteuttamassa hanketta, joka on kaupungin päättäjillä vain mappeihin hautautunut paperi: palvelumalli 2030 -mukaista monipalvelupisteiden perustamista. Se aloitetaan edistyksellisellä kyselyllä asukkaiden keskuudessa lähiviikkoina.

Jo toimivat aluetoimikunnat ovat tehneet arvokasta työtä perustamisistaan lähtien. He ovat pitäneet jo kymmeniä omia kokouksiaan ja erilaisia asukastapaamisia ja -tapahtumia. Monessakaan näissä tilaisuuksissa ei ole nautittu Juhla Mokkaa ainakaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen tavoin posliinikupeista pasteijoiden ja kermaviinereiden kera veronmaksajien kustantamina. Halvempaa kahvia on nautittu pahvimukeista ja pääosin omin kustannuksin.

Aluetoimikunnat ottavat haasteen vastaan tässä näytönpaikka-asiassa. Onneksi kaupungin päättäjissä on vielä järkeviäkin ihmisiä. Heistä moni on ollut mukana kokouksissamme ja tukeneet toimintaamme.

Aluetoimikuntien toimikausi on sama kuin valtuuston. Jotta Kouvola varmistaisi kuntademokratian toteutumisen ja asukkaiden paremman osallistumisen myös tulevaisuudessa, seuraavaan valtuustoon kannattaa valita asiaan uskovia järkeviä päättäjiä ja jättää” juhlamokkalaiset” kuppiensa ääreen.

Pentti Salin, Anjalankosken aluetoiminnan jäsen