Lukijalta: Miksi konsernijaosto kokoontuu, jos listalla on vain yksi rutiiniasia? kysyy Jouko Leppänen lukijakirjeessä – "Nämä hallituksen jaostot voisi lakkauttaa kokonaan"

Katja Juurikko

Ei pitäisi delegoida päätösvaltaa ja monimutkaistaa sitä vaan pikemminkin yksinkertaistaa, kirjoittaa Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) mielipidekirjoituksessaan.
Ei pitäisi delegoida päätösvaltaa ja monimutkaistaa sitä vaan pikemminkin yksinkertaistaa, kirjoittaa Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) mielipidekirjoituksessaan.

Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaoston kokous on 11.8. Ainoana asiana tuossa kokouksessa on liittyminen Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureittiyhdistyksen jäseneksi ja jäsenen nimeäminen kyseisen yhdistyksen hallitukseen.

Miksi tällainen asia on konsernijaostossa? Eikö tämä ole nopea rutiiniasia, joka kuuluu asianomaiselle lautakunnalle tai kaupunginhallitukselle? Miten tällaista rutiiniasiaa varten, jonka jo virkamieskin voisi itse asiassa päättää, pitää kutsua koolle kokonainen seitsemänhenkinen jaosto virkamieskuntineen aina kaupunginjohtajaa ja apulaiskaupunginjohtajaa myöten?

Tämän asian päätöshän on käsitykseni mukaan hyvin suorasukainen: liitytään jos saadaan taloudellista hyötyä ja ei liitytä jos se tietää kuluja.

Olen pitkään puhunut, että tässä taloustilanteessa meidän pitäisi yrittää yksinkertaistaa hallintoammekin, ja mielellään reilusti. Ei pitäisi delegoida päätösvaltaa ja monimutkaistaa sitä, vaan pikemminkin yksinkertaistaa. Päätösvaltahan de facto kuuluu meille valtuutetuille.

Miten tällaista rutiiniasiaa varten pitää kutsua koolle kokonainen seitsemänhenkinen jaosto virkamieskuntineen aina kaupunginjohtajaa ja apulaiskaupunginjohtajaa myöten?

Nyt pitäisi edetä siihen, että valtuusto oikeasti käyttäisi valtaansa, kaupunginhallitus lain määräämissä puitteissa ja lautakunnat rutiiniasioissa niin kuin valtuusto on parhaaksi katsonut.

Nämä hallituksen jaostot ymmärrykseni mukaan voisi lakkauttaa kokonaan. Kaikki niiden asiat voidaan käsitellä valtuustossa, hallituksessa tai lautakunnissa.

Jouko Leppänen

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

Kommentoidut