Lukijalta: Kouvolan nuorien valtuutettujen täytyy pitää päänsä ja tehdä ratkaisunsa jäärien painostuksesta välittämättä

Joukko Kouvolan nuoria valtuutettuja otti esiin (KS 27.10.) muun muassa kaupunginhallituksen jyräävän ja patruunamaisen keskustelukulttuurin. Tämä oli vähän surullista luettavaa. Nämä ”jäärät” siellä hallituksessa ovat vuosien saatossa kai tottuneet omanlaiseen keskustelukulttuuriin, ja siihen ei sitten ilmeisesti oikein mahdu toisenlaista osallistavaa keskustelua ennen päätöksentekoa. Toisaalta tämä heidän toimintatapansa on sitten myös jälkensä jättänyt kaupungin talouteen, joka heidän toimestaan on sitten ajettu pahasti kuralle.

Syyllisiä kaupunkimme taloudelliseen ahdinkoon eivät siis ole nuoret ensimmäisen kauden valtuutetut vaan nimenomaan ne jäärät, jotka ovat istuneet kuntaliitosten ajoista lähtien kaupungin päättävissä elimissä. Nämä lehmänkauppojen mestarit ovat tottuneet vetämään naruista silloin, kun se heidän oman itsensä kannalta on järkevää välittämättä sen vaikutuksista kaupunkimme talouteen pitkässä juoksussa.

Kaupungin säästöesitykset ovat kova paikka valtuustoryhmille.

Nyt näitä heidän aikansa toimintatapojen mukaisten päätösten johdosta kaupungin taloutta joudutaan sopeuttamaan raskailla kaikkia kaupunkilaisia koskettavilla ratkaisuilla.

Kaupungin säästöesitykset ovat kova paikka valtuustoryhmille. Näyttäisi lehtitietojen mukaan ainakin demareiden rintamassa olevan säröilyä. On selvää, että vastoin omaatuntoa on vaikea toimia ja tehdä päätöksiä.

Nuoret valtuutetut saavat nyt oikeita oppitunteja siitä, kuinka jyrääminen ja kaupanteko vanhojen jäärien toimesta hoidetaan. Kannustaisin nuoria valtuutettuja pitämään päänsä ja tekemään ratkaisunsa jäärien painostuksesta välittämättä omantunnon mukaan. Kaupungin talouden oikaisemisen kannalta olisi tietysti hyvä, jos päätöksiä kohti mentäisiin yhdessä rintamassa. Itsekkyys ja oman pallin menettämisen pelko vaikuttavat kuitenkin todennäköisesti monen varsinkin vanhemman valtuutetun päätöksentekoon.

Entinen kaupunginjohtajamme peräänkuulutti tuossa jokin aika sitten lehtikirjoituksessaan valtiomiehiä kaupunkimme päätöksentekoon. Näillä valtiomiehillä hän kai tarkoitti henkilöitä, joita hänen kaupunginjohtajan pestin aikana ei ollut kaupungissamme. Nyt sitten, kun talous on kuntaliitosten jälkeen ajettu hänen aikanaan nykyiseen tilaan, niitä hänen mukaansa tarvittaisiin.

Onhan se helppoa nyt huudella puskista, kun ei ole enää vastuuta. Selvää lienee kuitenkin se, että niin kauan, kun nämä pitkän linjan poliitikot istuvat kaupunkimme tärkeimmillä palleilla, kovin suuria odotuksia paremmasta Kouvolasta ei ole. Sitä voimme toivoa vasta sitten, kun sukupolvi päättävissä elimissä on kokonaisuudessaan vaihtunut.

Kari Koistinen, Valkeala, Kouvola