Lukijalta: Jaalan yhteismetsän hakkuut törmäsivät suojeluun

Mitä kauemmaksi luonnosta erkaantuu, sitä helpompi on suojella muiden maita ja muiden rahoilla ja unohtaa, millä tämä maa on rakennettu. Me tulemme metsästä ja elämme metsästä, suoraan tai epäsuoraan. Metsäteollisuus on keskeinen hyvinvoinnin tuoja. Metsään perustuvat elinkeinot työllistävät erityisesti maaseutua ja vientituloistakin ala tuottaa 20 prosenttia. Jos joku, niin Kouvola tietää tämän. Vai tietääkö?

Jaalan yhteismetsä perustettiin sodan jälkeen maansa menettäneille evakoille. Nyt se haki kaupungilta maisematyölupaa puiden korjaamiseksi, mutta saikin tukun uusia suojelualueita yli 50 hehtaaria. Tämä on meille iso juttu, sanoo metsänomistaja. Se on teille pikku juttu, vastaa viranomainen.

On ympäristöteko rakentaa Suomeen paperitehdas.

Metsät ovat talousmetsää, vaikka ovatkin rantakaava-alueella. Uuden lain mukaan lupaa ei edes vaadita, mutta esittelijä ja lautakunta eivät halunneet soveltaa vanhempaan tapaukseen uuden lain henkeä. Se olisi ollut mahdollista. Sellaista on normien purku ja palvelu Kouvolassa. Missä eduskunta helpottaa, sitä paikallisesti kiristetään.

Yhteismetsä omistaa kyseisen alueen metsät, rannat, tontit, laavut, nuotiopaikat ja polut, mutta ei ole isäntä talossa. Koska rakennus- ja ympäristölautakunta sanoo niin ja uskoo, että yhteismetsän lomatontteja ja osakkaita on suojeltava yhteismetsältä itseltään. On huomattava, että yhteismetsä on menestyksellä vaalinut alueen luonto-, maisema- ja virkistysarvoja jo 70 vuotta.

Nyt lätkäistiin järvenrantoja kiertämään keinotekoinen, maastonmuodoista piittaamaton ja kaavamainen 20 metrin suojelualue. Ei auttanut hakijaa puoltava lausuntokaan, koska esittelijä ei sitä esitellyt, eikä lautakunta sitä näin ollen lukenut. Mutta metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

On ympäristöteko rakentaa Suomeen paperitehdas, sillä täällä se saastuttaa vähiten. Paperitehdas tarvitsee raaka-ainetta, mikä ei tule paperikaupasta, vaan metsästä. Mutta jos Suomi aikoo pelastaa yksin koko universumin, se voi pettyä, koska Suomen osuus ilmastotalkoista on promillen luokkaa. Voimme siis kaikessa rauhassa museoida itsemme, metsämme, maaseutumme ja elinkeinomme. Se on ihan sama ilmastolle, jos Yhdysvallat ja Kiina eivät tee mitään.

Ukko Bamberg (ps.), Kouvola