SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Lukijalta: Onnenpotkun lisäksi tarvitaan kouvolalaisuutta

Anssi Tähtinen kirjoittaa (KS 3.1.) jutussaan”Kouvola tarvitsisi onnenpotkun” vastustaneensa kuntaliitosta ja olevansa sitä mieltä, että liitoksen vaikutukset eivät ole miltään osin olleet myönteisiä.

Kannatin Kouvolan seudun kuntaliitosta, sillä uskoin että isommalla kunnalla olisi enemmän painoarvoa vaikkapa yhteisessä edunvalvonnassa. Uskoin myös siihen, että Kouvolan vetovoimaisuus lisääntyisi, kun voisimme yhdessä markkinoida isoa kaupunkiamme, jossa on kaikkea: risteysasema, tehtaita, joki, järviä, Tykkimäki, Repovesi, Verla, runsaasti tuottavaa maaseutua, hyvät koulut ja päiväkodit.

Kaikki alueet ovat kuitenkin entisillä paikoillaan ja entisillä nimillään.

Laitoin risteysaseman ensimmäiseksi sen takia, että sen ansiosta Kouvolasta pääsee nopeasti töihin eri suuntiin, ja junassa töitä voi tehdä jo matkalla. Uskoin että, kun meillä on täällä hyvät palvelut, kohtuuhintaisia asuntoja ja hyvät yhteydet, Kouvola voi olla vaikkapa houkutteleva ja turvallinen asuinpaikkakunta.

Ovatko nämä isolle Kouvolalle asetetut toiveet toteutuneet? Onko kuntaliitoksen vaikutuksia tutkittu? Ja voiko vaikutuksia edes kunnolla tutkia, kun nykytilannetta ei voine verrata siihen, mitä millekin kunnalle olisi tapahtunut ilman kuntaliitosta?

Tähtinen kirjoittaa, että yksi epämiellyttävä asia on se, että kotikunnasta on tullut kaupunginosa. Miten ihmeessä näin on päässyt käymään? Kaikki alueet ovat kuitenkin entisillä paikoillaan ja entisillä nimillään. Kuusaa on Kuusaa, Elimäki on Elimäki ja niin edelleen. Mikä tässä on se epämiellyttävyys? Ja ovatko muutkin samaa mieltä?

Totta kai jokainen on ensisijaisesti oman kylänsä tai kulmakuntansa jäsen, inksalainen tai mylsäläinen, mutta kuuluu lisäksi johonkin isompaan. Eikö kouvolalaisuus ole vielä tavoittanut kaikkia ison kunnan asukkaita? Jollei ole, asialle pitää nopeasti tehdä jotain. Kouvolan menestyksen kannalta on tärkeää, että kaikki sen asukkaat kokevat olevansa kouvolalaisia ja ovat ylpeitä kouvolalaisuudestaan.

Miten kouvolalaisuus löydetään? Mitä se on? Missä se piilee? Toivottavasti tästä asiasta herää keskustelu sekä tällä palstalla että vallankammareissa.

Ritva Sorvali, Kouvola

Uusimmat uutiset