Lukijalta: Lukemista voisi edistää myös tapahtumilla

Kun isä aikoinaan opetti viisivuotiaan nuorimmaisensa lukemaan, alkoi innokkaan lapsen kehitys lukutoukaksi. Satujen runsaaseen tarinamaailmaan upposi niin, ettei aikuisten jorinoista kuullut sanaakaan. Pian sysäyksen mielikuvituksen lentoon ja uusiin lukukokemuksiin antoivat Aku Ankka sekä paikallisen sivukirjaston kokenut ja viisas kirjastonhoitaja juuri koulunkäyntinsä aloittaneen ensiluokkalaisen mestarillisena ohjaajana.Miten toinen ihminen voikaan vaikuttaa hyvällä tavalla kirjallisena haltijakummina lapsen ja nuoren elämään!

Aika kului. Oman aikakauden nuortenkirjat vaihtuivat vähitellen teinin maailmantuskaan ja runouteen. Omakin runoratsu otti varovaisen laukan silloin tällöin. Nykyisen kirjojen suurkuluttajan onni on kun hiljaisuuden rikkoo vain kiireviidakosta rauhalliseen nurkkaukseen käpertyneen tyytyväisen ja kaikkiruokaisen lukutoukan rouskutus. Oma mielikuvitus maalaa kirjojen maisemia ja tekee lukemisen ohella omaa kuvitustyötään. Miten aisteja ja ajatuksia lennättävää lukeminen onkaan!

Vannoutunutta lukutoukkaa huolettaa uutisointi siitä, että sekä lasten että aikuisten lukeminen olisi vähentynyt. Toivottavasti vanhemmat kannustavat lapsiaan myös lukemaan, sillä kirjat, kirjastot ja internet eivät sulje toisiaan pois.

Kirjastot pystyvät kyllä vastaamaan muutoksiin sähköisenkin informaation aikakaudella ja palvelemaan kaikenikäisiä lukutoukkia. Mitäpä jos Kouvolan kirjasto järjestäisi ”Kuntalaisten lukemisen vuoden” ja edistäisi erilaisten tapahtumien ja monipuolisen keinovalikoiman avulla lukemisen elpymistä?

Omalta osaltani en enää voi henkilökohtaisesti kiittää niitä, jotka ovat minua kannustaneet lukemaan. Heidän kohdallaan elämänkirjan kannet ovat jo sulkeutuneet ja voin vain lämpimästi muistella, miten minua on ohjattu ja kannustettu mittaamattomasti iloa ja hyötyä tuottavan lukemisharrastuksen pariin.

Liisa Sulanen (ps.), Kouvola

Uusimmat uutiset