Lukijalta: Anjalan koulun väistötilojen puutteet eivät ole pelkkää tunnehömpötystä — Näinkö Kouvolaa kehitetään? Ängetään lapset liian ahtaisiin ja epäsopiviin tiloihin

Katja Juurikko

Anjalan vanha koulu on purettu tänä syksynä. Viranhaltijat esittävät, ettei Anjalaan rakennettaisikaan uutta koulua.
Anjalan vanha koulu on purettu tänä syksynä. Viranhaltijat esittävät, ettei Anjalaan rakennettaisikaan uutta koulua.

Tervetuloa Anjalan koulun väistötiloihin Inkeroisiin. Koulussa on päivittäin 121 lasta ja opettajat. Koulu on alun perin suunniteltu noin 80 oppilaan kouluksi. Käytävät ovat lapsimäärälle liian ahtaat ja aiheuttavat päivittäin vaaratilanteita ja riitoja lasten kesken. Kosteat ulkovaatteet muhivat ahtaassa käytävässä. Sisävessoja on 121 lapselle kaksi kappaletta, yksi tytöille ja yksi pojille.

Väistötiloissa ei ole paikkoja, mihin oppilaita voisi jakaa tai mihin mennä, jos oppilas käyttäytyy rauhattomasti ja tarvitsisi rauhoittua kahden kesken aikuisen kanssa. Vuoden 2016 tehdyistä korjauskehotuksista kaikkia ei ole toteutettu. Liikuntasalin lattia täytyisi uusia. Sisäilmatutkimus on tehty koulun loma-aikana. Pihan salaojat ovat puutteelliset ja kaadot pihalla rakennukseen päin.

Sisävessoja on 121 lapselle kaksi kappaletta, yksi tytöille ja yksi pojille.

Koulu sijaitsee junaradan vieressä, eikä sitä olla lukuisista pyynnöistä huolimatta suojattu aidalla. Joka päivä lapset pukevat päällensä ulkovaatteet, kun he lähtevät viereisen yhteiskoulun ruokalaan syömään. Ruokala on suunniteltu yhteiskoulun oppilasmäärälle ja on näin ollen jo nyt ahdas, meluisa ja asettaa tiukat aikarajat alakoululaisten ruokailulle, koska muidenkin pitää päästä syömään.

Lapsemme eivät ole saaneet viettää yhtään joulu- tai kevätjuhlaa perheiden kanssa kohta neljään vuoteen, koska kouluun ei yksinkertaisesti mahdu kaikki oppilaat ja vanhemmat.

Jos Anjalan koulua ei nyt rakenneta, ovat lapsemme näissä tiloissa koko alakouluikänsä. Heidän koulunkäyntinsä ei ole tasa-arvoista, koska tilat eivät mahdollista opetussuunnitelman noudattamista. Lapset myös oireilevat sisäilmasta, vaikka toisin väitetään.

Uuteen kouluun olisi tulossa myös 40 lapsen esikoulu ja päivähoitotilat, koska nykyiset ovat vanhassa vanhainkodissa. Joka tapauksessa uusi koulu täytyisi rakentaa Inkeroisiin. Missä siis säästö, jos Anjalan koulu jätetään rakentamatta? Ja mitä Anjalan 5—6-vuotiaiden tiloille tehdään?

Meitä on syyllistetty siitä, että ajattelemme vain tunteella. Koetimme nyt pysyä pelkissä faktoissa. Näinkö Kouvolaa kehitetään? Ängetään lapset liian ahtaisiin ja epäsopiviin tiloihin, kun heidän vanhempansa eivät ole hoksanneet muuttaa pois, vielä. Ja kun muuttavat, päästään taas sulkemaan tiloja, kunnes ollaan siinä tilanteessa, että viimeinen lähtijä sammuttaa valot.

Haluamme toivottaa kaikille Kouvolan alueen väistötiloissa, lakkautettavissa- ja sisäilmaongelmaisissa kouluissa opiskeleville lapsille, koulujen henkilökunnalle ja vanhemmille tsemppiä! Toivotaan yhdessä parempia aikoja ja viisautta päättäjille, kun he meidän lastemme tulevaisuudesta päättävät.

Päivi Lehtinen, Jenni Reiman, Mari Danielsbacka, Heidi Turtiainen, Minna Leinonen, Johanna Aalto, Pia Granlund, Hilla Vakkari, Marjaana Puhakka ja Johanna Pesonen

Luetuimmat