Lukijalta: Ratamokeskus-hanke makasi totaalisessa koomassa vuodesta 2013 saakka, kirjoittaa Jouni Suninen

Jussi Lopperi

Suur-Kouvolan sitoutumattomien valtuutettu Jouni Suninen kirjoittaa lukijakirjeessään Ratamokeskus-hankkeen eri vaiheista.
Suur-Kouvolan sitoutumattomien valtuutettu Jouni Suninen kirjoittaa lukijakirjeessään Ratamokeskus-hankkeen eri vaiheista.

Ratamokeskusta koskeva pääkirjoitus (KS 29.12.) sisälsi tekstin: ”Ensin riideltiin paikasta, sitten suunnittelu keskeytettiin ja lopulta sairaala kutistui Kymsotelle siirryttyään alkuperäisiä kaavailuja pienemmäksi.” Aiheeseen vuosina 2013—2016 voimakkaasti kantaa ottaneena kommentoisin tätä lausetta hieman.

Päätös Ratamokeskuksen rakentamisesta tehtiin vuoden 2011 lopulla kaupunginvaltuustossa. Itse aloitin ensimmäisen valtuustokauteni vuoden 2013 alussa. Uutisista päätellen vuonna 2011 hankkeen ainoa vastustus kohdistui esitettyyn rakennuksen paikkaan. Äänestyksen jälkeen paikaksi valikoitui nykyinen. Äänestys ei tietenkään hidastanut itse hanketta. Vuoteen 2013 asti hankkeen takana oli yksimielisesti koko valtuusto.

Toukokuussa 2013 oli uusintaäänestys rakennuspaikasta. Äänestys kesti tavanomaiset kymmenisen minuuttia, eikä se johtanut muutokseen. Koska hanke oli jo alkuperäisen päätöksen jälkeen virkamieskunnan käsissä, ei vuoden 2013 äänestys hidastanut hankkeen jatkumista mitenkään.

Virkamiehet tekivät järkähtämättä omaa työtänsä, sillä aikaa kun poliitikot väittelivät. On toinen asia, että hanke ei silti edennyt mihinkään. Vaikea sanoa miksi, koska yhtään oikaisuvaatimusta tai valitusta ei kukaan tehnyt, virkamiehet eivät pitäneet työnseisauksia tai muuta vastaavaa.

Kesästä 2013 alkaen aloin vaatia hankkeen muuttamista esh-sairaalaksi, jolla korvattaisiin Pohjois-Kymen sairaala Poks. Uusi sairaala oli kaupungin teettämässä tarveselvityksessä Ratamokeskuksen vaihtoehtona, ja se olisi ollut nopea ja edullinen ratkaisu. Katsoin että oli ajanhukkaa odottaa Ratamokeskus-hankkeen etenemistä, koska mitään merkkejä edistymisestä ei ollut. Esitykseni kaikuivat kuuroille korville, ja odottelu jatkui.

Pääkirjoituksessa todetaan, että suunnittelu keskeytettiin, millä oletan tarkoitettavan vuoden 2016 lopulla tehtyä kaupunginhallituksen päätöstä lopettaa alkuperäinen hanke. Voisi nimittäin luulla että suunnittelu keskeytettiin jo vuonna 2013, niin totaalisessa koomassa hanke makasi.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu, Suur-Kouvolan sitoutumattomat