Lukijalta: UPM:n kerrottava selvästi syy Kaipolan tehtaan lopettamiseen

Mediassa kehutaan, että Kaipolan paperitehdas on voittoa tuottava yksikkö ja toimitusjohtaja Pesonen kehuu henkilöstöä, merkittäviä tehtaaseen tehtyjä investointeja sekä sitä, että tehdas on teknisesti hyvässä kunnossa ja tuotteet hyvälaatuisia.

Jos näin on, ainakin yrittäjätaustalla on vaikea ymmärtää tehtaan lopettamispäätöstä esitettyjen perustelujen pohjalta. Jäikö kertomatta todellinen syy? Onko niin, että tehtaan kannattavuus on kääntynyt tappiolliseksi ja tuotteiden markkinat ovat muuttuneet tai niiden ennustetaan muuttuvan kannattamattomiksi. Joten tehtaan lopettamisen syynä on konsernin kannalta jatkossa tappiota tuottava tehdas.

Vaikka koko konsernin tulos olisi voitollista, tappiollisen yksikön lopettaminen on järkevää. Näin konserni pysyy voitollisena ja pystyy rahoittamaan tuotekehitystä, jolla tulevaisuudessa luodaan kannattavia tuotteita ja työpaikkoja myös Suomeen.

Jos UPM ei selvästi kerro todellista syytä tehtaan lopettamiselle, jää lukijoille mielikuva, että tehdas lopetettiin vastalauseena nykyisen hallituksen politiikalle, joka jääräpäisesti sitoutuu Antti Rinteen hallitusohjelmaan, vaikka olosuhteet ovat radikaalisti muuttuneet. Lisätään kiinteitä menoja sekä asetetaan yritystoiminnalle lisärajoituksia ja kustannuksia. Pääministeri Sanna Marinin suulla luvataan kuuden tunnin työpäivää nykyisellä palkalla. Vaikka tuo esitys onkin luettava samanlaiseksi vaalitäkyksi kuin Rinteen vappusatanen, on yritysten otettava se vakavasti kustannusennusteissa.

Tuskin UPM luopuu Kaipolan tehtaiden tuotteiden tuottamisesta. Ne siirretään tehtaille, jossa ne voidaan tuottaa edullisemmin, kun Suomessa puunhinta, logistiikka- ja työnkustannukset karkaavat käsitä nykymenolla.

On vaikea uskoa, että UPM tai muutkaan merkittävät suomalaiset suuret metsäyhtiöt alentuisivat tällaiseen painostuspolitiikkaan. Tällainen politiikka kuuluu ammattiyhdistyksille, jotka lakoilla vastustavat milloin mitäkin kehityshanketta ja ovat osaltaan vaikuttaneet kustannustason nousuun, johon paperiporvari on joutunut pakosta antautumaan ainakin paperimiesten osalta, koska paperikoneiden pysäyttäminen on kallista ja paperimiesten palkat, vaikka ovatkin lähellä lääkäritasoa, ovat vain alle 10 prosentin kokonaiskustannuksista.

Kari Taskinen, ex-yrittäjä, Kouvola

Uusimmat uutiset