Lukijalta: Turhan rakennuskannan käyttökustannusten poistaminen on hyvää ja kannattavaa toimintaa

Kaupungin vakava taloustilanne on kaikille selvä. Kyllä jokainen ymmärtää leikkauksien tarpeellisuuden. Väestöennuste on ollut laskeva koko tämän vuosituhannen. Teollisuustyöpaikkojen vähentyminen yli 5 000 tuhannella on pääasiallinen syy. Se on vienyt mahdollisuudet myös luoda uutta työtä. Kaikki uusi tarvitsee euroja.

Tällä hetkellä oppilaat hupenevat kouluista. Vanhusten hoivapaikkojen tarve eri muodoissaan lisääntyy. Kahdenkymmenen vuoden päästä väestö ennuste on 70 000. Sen estäminen edellyttää uutta työtä ja toimeentuloa.

Tällä hetkellä oppilaat hupenevat kouluista.

Vuoden 2040 jälkeen tulee uusi vaihe. Suuret ikäluokat ovat siirtyneet autuaimmille metsästysmaille. Ollaanko silloin uudessa murroksessa! Poistetaan tarpeettomia vanhusten palvelutaloja? Tässä mietin ajatuksia pidemmälle jänteelle, mitä nyt pitäisi tehdä?

Kuusankoskella aiheuttaa uimahalliverkosto vahvaa keskustelua. Esittelijät eivät olleet itsekään saaneet riittäviä tietoja esittelijöiltä. Myös matematiikka oli hivenen hakusessa.

Nykyään meillä on kaupungissa neljä uimahallia. Niiden allaspinta-ala olisi kutakuinkin sama kuin yhdellä kymmenenrataisella 50 metrin altaalla. Sen vesitilavuus voinee olla kaksinkertainen. Se selittyy Valkealan ja Inkeroisten uimahallien pienuudella ja mataluudella. Reipasta uintia pyörähdys käännöksillä voi kunnolla tehdä vain Kouvolan urheilupuistossa ja Kuusankoskella.

Lähitulevaisuudessa on epärealistista puhua mistään suurhallista ja liikuntakeskuksesta. Meillä ei ole rahaa. Ylläpitokorjauksista eivät laskut ole ylipääsemättömiä eli näillä voidaan mennä. Kullasvaaran logistiikkakeskus perustuu toiveisiin. Samaan aikaan Vuosaaressa siirrytään myös suoraan transitoliikenteeseen Venäjän suuntaan.

Muutosten elinkaari pitää perustua ainakin 30 vuoden kestävyyteen. Turhan rakennuskannan käyttökustannusten poistaminen on hyvää ja kannattavaa toimintaa. Käyttökulut poistuvat kokonaan. Myyntihinnalla millä vain on ykkönen. Toivottomille kiireellinen rahoitus kierrätykseen ja sepeliksi suoraan kohteisiin yhdellä lastauksella ettei murene pieneksi silpuksi.

Timo Nyberg, Kuusankoski