Lukijalta: Oppilaiden arviointi kuuluu opettajan perustehtäviin – "Varhainen numeroarviointi parantaa oppilaiden yhdenvertaisuutta"

Oppilaiden arviointi on ollut yksi opettajien keskuudessa eniten keskustelua herättäneistä asioista, kerrotaan Opetusalan ammattijärjestöstä (OAJ).

Jatkuvaan arviointiin tuli ilmeisesti uutta painolastia, kun perinteinen numeroarviointi palautetaan vihdoinkin takaisin ”jo” neljännellä vuosiluokalla. Varhainen numeroarviointi parantaa oppilaiden yhdenvertaisuutta sekä lisää yhtenäisyyttä koulujen välille.

Vaikka opettajien työtaakkaan on tullut muitakin kuin vain opetusvelvoitteita, esimerkiksi kotien laiminlyömiä peruskasvatusasioita, oppilaiden arviointi ja arvostelu kuuluvat opettajien perustehtäviin.

Lähes kaikissa ammateissa on arviointien tapaisia kuormitustekijöitä, jotka on hoidettava eikä niillä tarvitse kerätä säälipisteitä. Esimerkiksi lääkäreiden on arvioitava asiakkaita (potilaita) diagnoosein ja reseptein. Paperimies tekee jatkuvasti laatuarviointeja jne.

Pentti Salin, Myllykoski