Lukijalta: Me jokainen vaikutamme valinnoillamme Kouvolan hyvinvointiin

Miia Witting kirjoittaa asiaa (KS 19.4.2020), mutta valitettavasti tekstiä eivät useimmat joko ymmärrä tai eivät halua ymmärtää oikein. Hän kirjoittaa niin asukkaiden kuin kaupungin tavasta käyttää rahaa tuotteisiin ja palveluihin.

Totuus on, että me jokainen vaikutamme valinnoillamme niin omaamme kuin kaupunkimme hyvinvointiin – henkiseen ja taloudelliseen. Me olemme Kouvola.

Kun ostamme tuotteet paikallisilta yrityksiltä, työpaikat säilyvät ja jopa lisääntyvät ja kaupunki saa verotuloja. Mutta mitä enemmän ostamme verkkokaupasta maailmalta – Amazon, Alibaba, Zalando – sitä huonommin paikallinen yrittäjyys voi, työpaikat ja kaupungin verotulot vähenevät ja verot nousevat entisestään.

Suomen Yrittäjien ja EK:n Yrittäjyysilmapiiritutkimukset ovat jo vuosia tuoneet esille sen tosiasian, että kaupungin hyvinvointi ja vetovoima rakentuvat pitkälti paikalliseen yrittäjyyteen ja niiden hyvinvointiin. Tutkimuksessa todetaan, että mitä enemmän tuotteiden ja palvelujen hankintoja kaupunki tekee paikallisilta yrityksiltä, sitä paremmin ne voivat ja sitä paremmin ne työllistävät ja maksavat veroja ja sitä paremmin voi kaupunki – siis meidän Kouvolamme!

Niin kauan kuin meillä Kouvolassa ei ymmärretä, että kysymys on meistä – jokaisesta kouvolalaisesta ja siitä, mitkä ovat meidän yhteiset arvomme ja onko meillä yhteinen tahto tehdä töitä yhdessä arvojemme eteen – saamme aikaan vain alijäämäisiä tilinpäätöksiä vuodesta toiseen.

KooKoon kauden 2019–2020 menestyminen on hyvä esimerkki siitä mitä hyvää saadaan yhdessä aikaan, kun on yhteiset arvot ja tavoitteet, ja ennen kaikkea hyvästä yhteishengestä – toisen kunnioittamisesta ja arvostamisesta ja halusta pelata joukkueena.

Minusta meidän Kouvolamme yhteiset arvot voisivat hyvinkin olla ST1:n hallituksen puheenjohtajan Mika Anttosen meille suomalaisille kirjoittamat arvot: 1. Maksuton koulutus. 2. Maksuton terveydenhuolto. 3. Inhimillisen elämän mahdollistava sosiaaliturva.

Minusta niissä on kaiken tekemisen perusta ja elinehto paremman huomisen tekemiseen. Nykyisellä menolla olemme valitettavasti romuttamassa nämä hyvinvointiyhteiskuntamme tärkeimmät arvot.

Seuraavat vuodet, ehkä seuraava vuosikymmen, tulee olemaan meille kaikille todella raskas niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti. Vain tekemällä yhdessä töitä yhteisten arvojemme eteen tulemme selviämään ja voimme tehdä paremman Kouvolan asua ja elää.

Kari Kylliäinen, Valkeala