Lukijalta: Museokorttelin talojen kohtalosta – Voisiko talot myydä mutta tontit vuokrata?

Lumikki Haaja

Kaunisnurmella sijaitsevassa Museokorttelissa on järjestetty muun muassa markkinoita. Museokorttelin rakennuksissa työskentelee paljon pienyrittäjiä ja käsityöläisiä.
Kaunisnurmella sijaitsevassa Museokorttelissa on järjestetty muun muassa markkinoita. Museokorttelin rakennuksissa työskentelee paljon pienyrittäjiä ja käsityöläisiä.

Museokorttelin taloja on tarjottu nykyisille alueen yrittäjille ostettavaksi hintatasolla, jonka he ovat kokeneet niin korkeiksi, että museokortteli tullee tyhjenemään ja talot jäävät kaupungille käsiin ehkä pitkäksikin aikaa.

Vaihtoehtona tulee miettiä rakennusten myyntiä siten, että tontit vuokrataan. Talojen kunnostaminen on välttämätöntä ja kallista. Kaupungin keskeisenä tavoitteena lieneekin päästä eroon rakennusten korjauskustannuksista. Kun myydään vain rakennus, kustannukset eivät jää kaupungin taloutta rasittamaan ja kaupunki saa tonttivuokrat.

Taloille asetettu korkea myyntihinta johtunee tonttien kirjanpidollisesta tasearvosta.

Jos myydään vain rakennukset, vaikutus kaupungin kirjanpidolliseen tulokseen saattaa olla parempi, koska myyntivoittoa eivät vähennä tonttien tasearvot.

Tarjoamalla vaihtoehtona rakennusten myyntiä vuokratontilla on mahdollista säilyttää Museokorttelin alue toimivana, koska se houkuttelee nykyisiä yrittäjiä jäämään alueelle. Jos yritetään kaupata taloja tontteineen ilmoitetulla hintatasolla, nykyiset yrittäjät todennäköisesti vaihtavat maisemaa varsin nopeasti. Uusia yrittäjiä alueelle tuskin löytyy muutoin kuin myyntihintaa alentamalla.

Jos kaupunki aikoo säilyttää toimivan Museokorttelin alueen, on syytä tarjota alueen yrittäjille talojen myyntiä kaupungin vuokratonteilla. Muuten Museokortteli muuttuu pelkäksi asuinalueeksi. Onko tämä kaupungin tavoitteenakin?

Kari Taskinen

Kouvola

Luetuimmat