Lukijalta: Jalkapallo on Kouvolassa kaltoinkohdeltu, ylenkatsottu ja ahtaalle laitettu laji

Kouvolan kaupungin säästötoimet urheilun suhteen tuntuvat osuvan tiettyyn lajiin poikkeuksellisen usein. On ymmärrettävää, että harrastajat joiden seuroilla ei ole konkurssiuhkaa verovelkojen takia tai kaupungin lainaan oikeuttavaa budjettivajetta kärsivät päätöksistä eniten.

Hyvänä esimerkkinä tässä näkyy Kouvolan kaupungin vuosittaiseksi muodostuva talviperinne olla lämmittämättä Lehtomäen pallokenttää. Samalla kentän auraaminen tai esimerkiksi valojen pitäminen päällä tuo ilmeisesti sen verran suuren budjettivajeen, ettei tällaiseen ole varaa tai ainakaan kiinnostusta.

Jalkapallo on Kouvolassa kaltoinkohdeltu, ylenkatsottu ja ahtaalle laitettu laji. Tämä näkyy toki vain päätöksenteossa, sillä siinä samalla se on Kouvolassa kuten muuallakin maailmassa rekisteröityjen harrastajien määrässä suosituin laji.

Asian voi ilmaista myös niin, että eri urheilulajeista seuratasolla jalkapallo liikuttaa suurinta massaa Kouvolassa. Siitä huolimatta sen harrastamisesta pyritään tekemään mahdollisimman vaikeaa.

Kokonaisuudessaan säästöjen vähäisyys etenkin huomioiden kentän korkean käyttöasteen jättää lähinnä kiusaamisen maun. Korona-ajan myötä harrastusten sekä monen muun toiminnon poisjääminen on jo ennestään omiaan lisäämään sosiaalista kriisiä joka heijastuu läpi yhteiskunnan, joten “urheilukaupungiksi” itseään markkinoivassa kaupungissa kaikkein suurimman harrastustoiminnan päälle haasteiden kasaaminen ei itselleni ihan ensimmäiseksi mieleen tulisi.

Toisaalta nykyisen asuinkaupunkini mielestä taisinkin vain valita 6-vuotiaana väärän harrastuksen, enkä monen muun urheilutaustaltaan vääräoppisen kanssa sitä saisi harrastaa.

Poliittisen päätöksenteon klassikkokysymys kuuluu "ajatteleeko kukaan lapsia?" Varmasti ajattelee, mutta toimintaan se ei tunnu heijastuvan.

Esimerkiksi KJP:n piiriin kuuluu noin 1 500 junioriurheilijaa, joiden liikunnalle Kouvolan kaupunki luo suuria esteitä toiminnallaan. Toki myös tämä joukko on tehnyt saman väärän valinnan, johon on kaupungin näkökulmasta syyllistynyt useampi sukupolvi toisensa jälkeen. Siitäs saatte, junioriurheilijat.

Lalli Väänänen