Lukijalta: Asumisavustus on yksin asuvan varusmiehen sudenkuoppa

Syksyllä 2017 omilleen muuttanut ja siitä lähtien työelämässä ollut poika lähti armeijaan heinäkuussa 2018. Kelan myöntämä asumisavustus kattaa koko palvelusajalta hänen vuokra-asuntonsa vuokran ja muun muassa sähkön.

Varusmiestermein todellisen miinan on yksinasuvalle sinkkuvarusmiehelle asettanut, ei niinkään vihollinen vaan yhteiskunta. Suomen valtio, joka vaati hänet palvelukseen lain nimessä, rangaistusuhan nojalla.

Miksi varusmiehen pitäisi yleensäkään mennä töihin lomillaan?

Varsinkin tulevat, taloudelliset varusmiesajan haasteet ovat alkaneet hahmottua pikkuhiljaa sitä myötä, kun pojan vähäiset omat säästöt on huvenneet. Yksin asuva varusmiespalvelusta suorittava joutuu nimittäin täysin puille paljaille eikä saa yhteiskunnalta mitään muuta tukea kuin edellä mainitun asumisavustuksen. Kyseeseen ei tule toimeentulotuki eikä edes täydentävä eli harkinnanvarainen toimeentulotuki. Selvitetty on.

Kela sulkee yksinasuvalta kaikki muut tuet lausuessaan ohjeissa: "Sinulla ei ole oikeutta perustoimeentulotuen perusosaan, koska saat palveluspaikassasi maksuttoman majoituksen, ruoan ja vaatetuksen".

Oletusarvona Kelalla on myös siis se, että rahaton varusmies voisi oleilla vaikka koko palvelusajan, kaikki lomat mukaanlukien, kasarmilla. Ruokailla siellä ja myös kulkea armeijan sotisovassa esimerkiksi 11 kuukautta. Sopii vaan kysyä, että onko realismia?

Realismia Kelan mielestä on se, että varusmiehen päivärahalla, alkaen viisi euroa, pärjää vallan erinomaisesti, myös lomilla.

Realismia ei ole taasen se, että menisi lomilla töihin. Nimittäin ansiotulo vähentää luonnollisesti asumisavustusta. Täydellistä verosuunnittelua yhteiskunnalta, veroprosentin ollessa täysi 100.

Ihmeellistä, että ihmisten eri elämäntilanteisiin yhteiskunta on määritellyt erilaisia tulorajoja. Asumisavustuksen suhteen ei kumminkaan mitään, positiivisella tavalla.

Toisaalta voi pohtia, miksi varusmiehen pitäisi yleensäkään mennä töihin lomillaan? Lomat on lepoa varten. Onkohan yhteiskunnalla tulevaisuudessakaan mitään keinovalikoimaa asiaan?

Ymmärrän senkin, pojan juttuja kuunnellessa, että samassa tilanteessa olevia varusmiehiä kiinnostaa lomilla jostain kumman syystä pimeä työnteko. Kaikilla kun vaan ei ole esimerkiksi vanhempia antamassa rahaa palvelusajan aikana.

Niin ja vaikka saisi varusmiehenä miljoonan osinkotuloja nettoaa täysimääräisen asumisavustuksen. Nimittäin osinkotulot kun ovat pääomatuloina satunnaisia. Ja lomilla työnteko ilmeisesti sitten ei.

"Valtio omistaan huolen pitää"

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.