Lukijalta: Tuuli puhalsi 1,4 miljoonaa veroeuroa päivässä

Suomalaisessa yhteiskunnassa törmää joskus aivan järjettömiin asioihin. Yksi niistä on tuki tuulivoimalle. Sen seurauksena mikään ei ole varmempaa bisnestä kuin tuulimyllyn pyörittäminen.
Homma toimii yksinkertaisesti: Valtio takaa tuulesta temmatulle sähkölle tietyn takuuhinnan. Sen jälkeen tuulivoimalla rahastavan on helppo laskea, mitä tuulimyllyn pystytys maksaa ja miten paljon veronmaksajien rahaa kilisee kassaan.
Suomen tuulivoimayhdistys ja kaikki punavihreät riemuitsivat viime viikolla. Ilo oli todellakin ylimmillään, sillä silloin saavutettiin vuorokausikohtainen tuotantoennätys 29  800 megawattituntia.
Veronmaksajille tuo päivä oli surun ja murheen päivä. Se maksoi 1,4 miljoonaa euroa tuulivoimatukena. Tuon luvun perusteella on helppo ynnätä, mitä tuki maksaa esimerkiksi vuodessa. Se on järkyttävän paljon.
1,4 miljoonaa ei toki punavihreitä hytkäytä mihinkään suuntaan. Heidän talousviisautensa lähtee siitä, että rahaa saa pankin seinästä ja sähköä pistorasiasta.
Kaikki vähänkin ajattelevat ymmärtävät tuulivoiman ongelmat. Esimerkiksi sen, että propellit eivät pyöri kovimmilla pakkasilla. Ja mitä siitä seuraa, niin senkin monet ymmärtävät. Eivät kuitenkaan punavihreät, sillä kuplassa tarkoitus pyhittää keinot.

Reijo Tossavainen, eläkeläinen, Savitaipale

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet