Lukijalta: Aktiivisen on hankala hakea työttömyyspäivärahaa

Olen työtön 60-vuotias lastenhoitaja. Teen sijaisuuksia päiväkodissa ja koululla, palkanmaksajana Kouvolan kaupunki. Olen myös yleisen työttömyyskassan YTK:n jäsen. Kassalle teen päivärahahakemuksen kerran kuussa, esimerkiksi 16.8.– 15.9. väliselle ajalle. Kyseisellä ajalla olen ollut töissä – ja soppa onkin valmis.

Ensin joudun ottamaan yhteyttä palkkatoimistoon, palkka maksetaan kuukauden 1. tai viimeinen päivä, koskaan et etukäteen voi tietää milloin. Olin päiväkodissa 16.– 17.8. Näiden kahden päivän palkka tulee kuitenkin eri päivinä maksuun, palkasta puuttuvat henkilökohtaiset lisät, joista joudun erikseen kysymään, onneksi, koska ystävällinen palkanmaksaja huomaa samalla, että lisät ovat maksamatta myös kevään sijaisuuksista. Tällä samalla aikavälillä teen töitä vielä yhdeksän päivää koululla ja jakson viimeisellä viikolla, eli 11., 12. ja 14.9. samaisessa päiväkodissa kuin aiemmin, samaa työtä ja samalla palkalla – tämä kaikki näkyy työsopimuksesta.

Teen YTK:lle hakemukseni 15.9., ilmoitan työssäolopäivät ja -tunnit, skannaan mukaan, työsopimukset ja palkkakuitit. Kolmelta viimeiseltä päivältä palkkakuittia ei ole, koska palkka niistä maksetaan vasta kuun lopussa, teen päivistä lisäselvityksen ja vetoan niiltä.päiviltä olevaan työsopimukseen. Jään odottamaan työttömyyskorvausta.

Mitään ei kuulu. 20.9. kysyn liitolta, miten asian käsittely kestää näin kauan ja saan vastauksen, että siellä odotetaan palkkakuittia viimeisistä kolmesta päivästä.

Tuija Lähteenmäki, Kuusankoski