Lukijalta: Turvallisuus on hyvinvoivan Suomen elinehto

Jari Arola kirjoitti Kouvolan Sanomissa (10.2.) toivovansa turvallisuuden nousevan eduskuntavaalien kärkiteemaksi. Asia on juuri näin. Turvallisuus on jokaisen perusoikeus ja hyvinvoivan Suomen elinehto. Jos ihmiset kokevat turvattomuutta arjessaan, on yhteiskunnassa jotain pahasti pielessä.

Turvallisuuteen kuuluu toki olennaisena isänmaan turvallisuus, poliisien määrä ja armeijan puolustuskyky. Turvallisuudessa on myös arkisempi puoli: silloin puhutaan turvatusta työstä ja toimeentulosta, rauhallisesta naapurustosta ja lasten koulumatkoista. Kaikki tämä yhdessä muodostaa kokonaisuuden, jota voisi kutsua vaikkapa sanalla kansanturvallisuus.

Tämä hallitus on tehnyt monta uudistusta kansanturvallisuuden parantamiseksi. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on tehnyt jämäkkää työtä maanpuolustuksen eteen. Myös poliisien määrää on lisätty. Maahanmuuttopolitiikkaan on tehty myös paljon kiristyksiä. Kyllä näin on, kiistatta. Merkittävä asia on lisäksi se, että meillä on jo yli 130 000 työllistä enemmän kuin hallituksen aloittaessa.

Työ turvallisuuden eteen on silti vasta alussa. Etenkin poliisien ja muiden turvallisuusviranomaisten, kuten rajavartijoiden, määrä on huolestuttavasti laskussa. Aikaisempina vuosina varsin löysästi säädelty maahanmuutto ja etenkin vuoden 2015 turvapaikkakriisi ovat nostaneet pintaan riskejä, jollaisiin me suomalaiset emme aiemmin olleet edes valmistautuneet.

Työllisyydenkin nousu voi jäädä lyhytaikaiseksi iloksi, jos emme varmista, että työllistyminen ja sen eteen tehtävät toimet jatkuvat myös tulevina vuosina.

Siksi kokonaisturvallisuuden on oltava tärkeimpiä teemoja tulevissa vaaleissa. Mielestäni se on kaikkein tärkein ja sinisten vaaliteema.

Jari Lindström, työministeri, kansanedustajaehdokas (sin.), Kouvola

Luetuimmat