Lukijalta: Elina Lepomäki on liikkeellä valitettavan myöhään

Hallituspuolueen kansanedustajalla on korkea kynnys lähteä revittelemään kriittisiä ajatuksia julkisuudessa. Tarvitaan tavallista enemmän rohkeutta seisoa mielipiteensä takana, kun uhkana on erottaminen eduskuntaryhmästä ja oman uran katkeaminen puolueessa.

Arvostellessaan sote-uudistusta, kansanedustaja Elina Lepomäki puhuu täyttä asiaa. Koko uudistusta ajetaan voimallisesti maaliin vain siksi, että lähes naurunalaisen kauan kehitteillä ollut hanke on saatava valmiiksi, oli hinta nyt mikä tahansa. Hankkeella on valtavasti vastustusta, asiantuntijat pääsääntöisesti vastustavat, kansalaisten enemmistö näkee palveluitten siirtyvän aina vain kauemmaksi ja vaikeimmin tavoitettavaksi. Juuri kukaan ei enää usko kolmen miljardin euron säästöihin, todennäköisesti päädymme samansuuruiseen kustannusten nousuun.

Kaikki kunnia siis Lepomäelle, joka ainoana hallituspuolueen kansanedustajana viimein sanoo, että keisarilla ei olekaan vaatteita. Ehkä se on alku suuremmalle hallituspuolueista kumpuavalle vastustukselle.

Valitettavasti hän on ehkä auttamattomasti myöhässä. Muun muassa Kouvola on jo tähän mennessä kärsinyt sote-uudistuksen ansiosta monien miljoonien suuruisen vahingon, johon sillä ei missään tapauksessa olisi ollut varaa. Olemme menettäneet yhden sairaalan palveluineen, lääkäreistä moni on paennut pois, muusta henkilöstöstä suuri osa on menettänyt tai menettämässä työnsä kotikaupungissaan. Kaupunkilaisten tulevaisuudessa maksamat matkakustannukset sairaalamatkoistaan nousevat valtaviin summiin vaikka Kela niistä osan maksaakin. Lisäksi riita Kotkan ja Kouvolan välillä tulee jatkumaan vuosikymmeniä haitaten kaikkea muuta yhteistyötä Kymenlaakson sisällä.

Moni vielä varmasti huomaa kaipaavansa vanhoja, hyviä aikoja.

Veikko Kärkkäinen, Vekaranjärvi