Lukijalta: Kouvolaa sorsitaan taas maakunnassa

Olen ollut mukana siinä edellisen kauden maakuntavaltuuston kokouksessa, jossa yksimielisesti on sovittu, että tulevan maakunnan hallinto siirtyy Kouvolaan. Siitä on mustaa valkoisella, ja yksimielisyyteen päästiin käsittääkseni sen takia, että kokousväki ymmärsi, että tällä tavalla kompensoidaan Kouvolalle aiheutuneita terveysalan työpaikkojen menetyksiä.

Kouvolan Sanomissa siteerataan kuitenkin 6.11. maakuntajohtajan Jaakko Mikkolan lausumaa, että ”Sopimuksessa on kirjattu, että maakunnan toiminnot siirtyvät Kouvolaan. Siinä ei ole kirjattu, että maakuntaliitto siirtyy Kouvolaan”.

Hyvänen aika sentään. Eikö maakuntaliitto millään lailla kuulu maakunnan hallintoon? Pitääkö jokainen hallinnon kohta erikseen mainita jokaisessa paikassa? Jos näin on, miksi virkamiehet eivät ole niitä tarkemmin sopimuksiin kirjoittaneet? Valtuuston kanta oli kuitenkin käsittääkseni yksiselitteinen.

Ja mitä pitäisi ajatella 5.11. uutisoiduista Kymsoten yhtymävaltuuston paikoista, jotka uutisen mukaan on jaettu asukaslukujen perusteella. Vaikka lähes puolet Kymenlaakson maakunnan asukaista asuu Kouvolassa, Kouvola saa yhtymävaltuuston 25 paikasta vain 10 paikkaa. Millä ihmeen laskukaavalla näihin paikkalukuihin on päästy?

Mistä mahtaa olla kyse tässä uudelleen esiinnousseessa kiistassa hallinnon koti- tai sijaintipaikasta sekä epäsuhdasta yhtymävaltuuston paikkamäärissä? Joka tapauksessa Kouvolan edustajilla pitää ilmeisesti jatkossa olla käytössään monta hyvää suurennuslasia, kun he tutkivat maakunnan kanssa tehtäviä sopimuksia.

Ritva Sorvali, Kouvola