Lukijalta: Kouvolan päätöksenteko on farssia – "Kaupunkiin saadaan lisää pakolaisia ilman, että vaaleilla valittujen tarvitsee ottaa kantaa kiusalliseen kysymykseen"

Päätöksenteko pakolaisten vastaanottamisesta on farssi, niin kuin koko Kouvolan touhu ja talous. Kuumaa perunaa on palloteltu lautakunnan, kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan kesken.

Ensin asiasta päätti liikunta- ja kulttuurilautakunta, perussuomalaisen Leo Lindströmin vastustaessa. Oikaisuvaatimuksen jälkeen lautakunta sai valaistuksen, ettei asia kuulukaan sen toimivaltaan, ja perui päätöksen. Asia siirrettiin kaupunginhallitukselle.

Perussuomalaiset vastustivat pakolaisten kuntapaikkojen lisäämistä myös kaupunginhallituksessa. Ja siellä heräsi pelko, että persut saavat tästä pisteitä. Suurin osa kaupunginhallituksen jäsenistä kannattaa hanakasti pakolaismäärän nostamista, mutta he eivät uskalla sanoa sitä ääneen. Asiaa ei siten päästetty äänestykseen.

Sen sijaan asia laitettiin kaupunginjohtajalle uudelleen valmisteltavaksi. Mutta lisäselvityksiä ei kuulunut, vaan valmistelija päättikin asiasta itse, vaikka kaupunginhallituksen kokouksia on joka toinen viikko.

Ehkä vedotaan kiireeseen. Puppua. Asia on kiertänyt kaupungin hallinnossa kuukausia. Mitä poliittista pelisilmää Helminen ja Toikka osoittivatkaan!

Kaupunkiin saadaan lisää pakolaisia ilman, että vaaleilla valittujen tarvitsee ottaa kantaa kiusalliseen kysymykseen. Kaupunginhallitus menee kaupunginjohtajan selän taakse. Kaupunginjohtaja Helmisen taakse. Helminen menee kaupunginjohtajan taakse.

Kiintiöpakolaisten määrä on ollut vuositasolla 15 henkilöä. Ensimmäinen esitys oli, että Kouvola myöntää kuntapaikan vähintään 60 pakolaiselle. Lautakunta päätti, että Kouvola vastaanottaa noin 60 pakolaista. Kaupunginhallitus ei päättänyt mitään, eikä käyttänyt asiaan otto-oikeutta. Perussuomalaisten edustaja Jari Käki jätti eriävän mielipiteen.

Kaupunginjohtajan päätös jäänee voimaan, ja Kouvola ottaa noin 30 kiintiöpakolaista, plus turvapaikkahaun kautta kuntaan muuttaneet. Mutta edelleenkään ei ole selvää, monenko pakolaisen vastaanottamiseen ja kotouttamiseen Kouvola on lopulta sitoutunut. Se voi olla mitä vain. Ja huoli kotouttamispalvelujen kuihtumisesta on väistynyt. Muista kuntapalveluista viis.

Tämä osoittaa, minkälaiseen ilveilyyn ja demokratian halveksuntaan politiikassa pystytään, kun halutaan.

Ukko Bamberg (ps.), Pilkanmaa