Lukijalta: Toimitilajohtaja vastaa Jyrki Lindbergille: Kuusankosken uimahallin kuntoarvion yhteenvetotaulukossa todetaan pitkän tähtäimen kunnossapitotoimenpiteet ja kustannusten jakautuminen eri vuosille

Jyrki Lindberg kyseenalaisti (KS 15.10) asukasillassa esitetyn arvion välittömistä korjauksista koskien Kuusankosken uimahallia. Hän totesi, ettei vuonna 2016 tehdyssä kuntoarviossa ole esitetty korjausten euromääriä.

Kuntoarvio on tarkoitettu rakennusalan ammattilaisille ja siitä tiedon hakeminen voi olla hieman hankalaa. Mutta sivulla 6 kuntoarviossa on yhteenvetotaulukko, jossa todetaan pitkän tähtäimen kunnossapitotoimenpiteet ja kustannusten jakautuminen eri vuosille. Vuoteen 2023 mennessä esitetään tehtäväksi korjauksia 525 000 euron edestä, joista 435 000 euroa oli ohjelmoitu vuosille 2017–21.

Yksittäisistä korjauksista ei tehdä hankesuunnitelmaa, ne ovat normaalia kunnossapitoa tai pieninvestointeja.

Mitään näistä korjauksista ei ole vielä toteutettu, joten edelleen nuo korjaussumma-arviot ovat siltä osin paikkansapitäviä, joita tosin pitäisi korjata indeksillä ylöspäin, koska arvion esittämisestä on kulunut yli kolme vuotta. Totean, että tuo asiakasillassa esittämäni kustannusarvio tarvittavista toimenpiteistä perustuu kyseiseen kuntoarvioon ja on hyvin todennäköisesti vielä alimitoitettu, koska arviossa oli useita huomautuksia lisätutkimusten tekemiseksi.

Yksittäisistä korjauksista ei tehdä hankesuunnitelmaa, ne ovat normaalia kunnossapitoa tai pieninvestointeja. Uimahalli on rakennettu 1970 ja siihen on tehty osittainen peruskorjaus 1995. Uimahallien osalta rakenteiden ja tekniikan peruskorjaussykli on huomattavasti lyhyempi kuin normaalien rakennusten suuremman käyttörasituksen takia.

Seuraavan peruskorjauksen ajankohta olisi juuri nyt tulossa, joten sinällään hankesuunnittelu olisi aiheellinen, mutta samalla myös tarkastelu koko hallin olemassa olon järkevyydestä sellaisenaan, koska peruskorjaus olisi joka tapauksessa miljoonaluokan hanke. Tämä on käsitelty liikuntapaikkaverkkoselvityksen yhteydessä ja siinä todettu, että Kuusankosken halli ajettaisiin elinkaarensa loppuun ja siitä luovuttaisiin vuoteen 2026 mennessä. Kaupunginjohtaja on esittämässä hallin aikaistettua lopettamista 2021 pelkästään säästösyistä.

Kaupungin johdolle on kerrottu, että uimahallin kunto ei ole syy aikaistettuun lopettamiseen, koska sitä voidaan ylläpitää kunnossapitotoimin vielä useita vuosia, mutta että se tulee tietenkin koko ajan kalliimmaksi. Kaupungin taloudellisessa tilanteessa on syytä miettiä, laitetaanko korjauksiin puoli miljoonaa ja saman verran ylläpitoon joka vuosi, jos halli joka tapauksessa esitettäisiin lopetettavaksi muutaman vuoden kuluttua, ja siksi johto on päätynyt esittämään aikaistettua lopettamista.

Ketään ei siis ole harhautettu millään tavalla vaan asiat perustuvat pelkästään faktoihin, joista on keskusteltu avoimesti kaupungin johdon kanssa.

Juha Jormanainen, toimitilajohtaja

Luetuimmat