Lukijalta: Kouvolan talousahdinkoon on kaksi pääsyytä: terveydenhuolto ja väestökato

Ensimmäinen syy on ennakoitua suuremmat terveydenhoitokustannukset. Kun kaupunkimme suurta asukasmäärää hoidetaan pääasiassa Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa, se aiheuttaa suuria kustannuksia potilaiden kuljetuksen ja hoidon osalta. Kouvola on tänä vuonna maksanut Carealle yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 97,7 miljoonaa euroa. Koko vuoden kulut tasaisen laskelman mukaan tulevat olemaan noin 130 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 Carean maksut olivat 93,7 miljoonaa euroa. Ja vuonna 2016 96,5 miljoonaa. Maksut ovat arvonlisäverottomia maksuja. Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta tämän vuoden lukemat ovat oikeat.

Potilaiden kuljetuskustannukset eivät sisältyne näihin lukuihin, vaan niiden kuluerä on erillinen. On selvää, että kaupunkimme potilaiden kuskaaminen hoitoa saamaan Kotkaan maksaa maltaita. Näistä kuluista olisi kyetty maksamaan omaakin sairaalaa jo huomattavan summan. Mutta koska meillä ei ole omaa sairaalaa vielä pitkään aikaan talousahdinko jatkuu ja pelkäänpä, että se vain pahenee.

Toinen taloutemme takaisku syntyi siitä, kun kaupunkimme asukasmäärä vähentyi neljällä tuhannella henkilöllä. Olemme menettäneet hyviä veronmaksajia kun väki on muuttanut pois. Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta on myös muuttanut. Myös monet hyvät asukkaat ovat lähteneet, kun ovat kyllästyneet kaupungissamme tehtyihin hölmöihin ratkaisuihin. Myös yritykset, elinkeinoelämä ja kulttuuri ovat menettäneet asiakkaita.

Tehtyjä virheitä on nyt enää vaikea korjata. Tulee viemään paljon aikaa ja työtä ennen kuin pääsemme kunnolla jaloillemme. Tärkeintä olisi, että viimein nyt osaisimme valita taitavat ja luotettavat uudet päättäjät hoitamaan asioitamme .Nykyisen tilanteen aiheuttajia ei tule päästää enää sotkemaan kaupunkimme elämisen mahdollisuuksia.

Raimo Kinnunen, Kouvola

Uusimmat uutiset