Lukijalta: Konsultti ei auta, jos konsultin ajatuksia ei kuitenkaan laiteta käytäntöön

Täytyy kyllä ihmetellä kotikaupunkini toimia ainakin talouden suhteen. Muutaman kerran vuodessa saadaan lukea tämänkin lehden palstoilta milloin talouden olevan kuralla, milloin taas kaivataan konsulttia selvittämään kulloistakin akuuttia tilannetta.

Onko todella niin, että virkamiehet tekevät virheellisiä laskelmia, joihin luottamusmiehet eivät luota? Paremminkin saattaa olla niin, että virkamiehet eivät tee laskelmia ollenkaan, kuten Kiina-toheloinnin osalta on huomattu. Kiina-tapauksessa salailu on aivan ilmeistä, ainakin Kinnon taholta. Operoivan yrityksen kannan ymmärrän, sen leipää syöt kenen lauluja laulat.

Tulevaisuutta on tietysti vaikea ennakoida laskemissakin. Mikäli niitä on yleensä hankkeista tehty, ei todennäköisesti ole osattu tai haluttu kaikkea huomioida, mikä tuntuu olevan tosiasia monen päätöksen perusteiksi laadituissa laskelmissa. Mutu-tuntuma on monessa laskelmassa pääajatus.

Miksi on niin vaikeaa ymmärtää sitä kansakoulussakin jo käytössä olleen laskuopin ajatusta, että menojen on oltava pienempiä kuin tulot. Tällä pärjättäisiin kuntataloudessakin pitkälle. Kaikenlaisella kikkailulla yritetään kuitenkin mennä eteenpäin, kun taloustaitoa ei muuhun ole.

Konsultti ei auta, jos konsultin ajatuksia ei kuitenkaan laiteta käytäntöön, poliittisen järjestelmän pitäessä siitä huolta.

Veronmaksajan ainoa mahdollisuus on protestoida vaaleissa, mutta ei sekään auta.

Raimo Pehkonen, Kouvola

Luetuimmat