Lukijalta: Pimeät kulkijat Kouvolan kaduilla pelottavat ja ihmetyttävät

Tavallinen arki-ilta Kouvolassa. Kello on yli neljä, mutta on jo aivan pimeää kelmeistä katuvaloista huolimatta. Lähden kotia kohti autollani rautatieaseman eteläpuolen parkkipaikalta. Läheisen työmaan vuoksi ajan normaaliakin varovaisemmin. Siitä huolimatta äsken junalta tulleet kaupunkilaiset pääsevät yllättämään: Kasvikujalla kolme pyörää suhahtaa täysin pimeinä autoni valokeilaan. Lyön jarrut pohjaan ja toivon, että kukaan ei törmää minuun. Enkä minä kehenkään.

Seuraavaksi sydämeni pomppaa, kun nuori tyttö ilman valoa pyörässään singahtaa Taimipolulta kärkikolmion takaa autoni eteen. Äkkijarrutukseni pelasti hänet. Tummiin pukeutuneella polkijalla ei ollut myöskään kypärää päässään. Myllypuronkatua ajaessani kiinnitän huomion liikennevaloissa odottaviin pieniin kouluikäisiin lapsiin. Kolmesta vain yhdellä oli pyörässään valot. Onneksi edes hänellä antamassa elonmerkkiä.

Tummiin pukeutuneella polkijalla ei ollut myöskään kypärää päässään.

Eskolanmäessä, Myllypuronkadun ja Tasankotien risteyksessä käy vilske, onhan tässä kolme suojatietä. Autoja, mopoilijoita, jalankulkijoita, lenkkeilijöitä... ja pyöräilijöitä. Muut kulkijat, jopa koirat, sentään havaitsee valoista tai heijastimista, mutta valtaosa pyöräilijöistä ilmestyy risteykseen kuin mustasta aukosta. Kaiken huipuksi osa fillaristeistä on kypärän sijaan varustanut itsensä jytäkuulokkeilla, jotta black out olisi täydellinen. Irtautumisen todellisuudesta kruunaa polkiessa kädessä näprättävä kännykkä.

Kymmenen minuutin matkalla näen parisenkymmentä pyöräilijää ja vain muutaman valopilkun. Sinänsä on hienoa, että liikutaan ekologisesti ja kuntoa kohottaen. Järkyttävää on piittaamattomuus omaa henkeä ja samalla muita kulkijoita kohtaan. Myös jalankulkijat saavat pelätä pimeitä pyöriä. Mieleeni tulevat väistämättä kamikazet toisessa maailmansodassa. Valoton pyörä tähän aikaan vuodesta kun on täydellinen pommi. Erityisen järkyttävänä pidän sitä, että vanhemmat eivät huolehdi lastensa näkymisestä liikenteessä. En päästä omaa, korvaamatonta lastani pyöräilemään ilman valoja. En voi ymmärtää, miksi sinä päästät?

Mika Heijari, Pyydysmäki, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset