Lukijalta: Äärikristillisistä arvoista varoittelu vaikuttaa oudolta

Aimo Ahti kirjoitti (KS 5.5.) Donald Trumpin populismista kielteiseen sävyyn. Wikipedia toteaa populismin suosion erääksi syyksi poliitikkojen vieraantumisen kansasta. Valtaan tarrautuvan poliittisen eliitin taholta populismista on pyritty muokkaamaan kielteinen käsite, jota se todellisuudessa ei välttämättä ole.

Ammattipoliitikkojen korruptoituminen on ollut ehkä tärkein syy Trumpin suosioon. Äänestäjät ovat halunneet USA:n johtoon henkilön politiikan ulkopuolelta.

Ahti nimeää Orbanin Unkarin ronskisti ”yhden miehen diktatuuriksi”. Diktatuurin leimakirvestä ei pitäisi heilutella huolimattomasti. Käsitystä Unkarin demokratian vastaisuudesta levittää EU:n komissio, joka itse valitsee jäsenensä pienen piirin päätöksillä. Unkarissa vallanpitäjät sen sijaan valitaan normaalilla kansanvaalilla. EU:n johtoa hiertääkin se, että Orban pitää tiukasti unkarilaisten puolta ja asettaa heidän turvallisuutensa muun muassa EU:n vaatiman islamilaisen maahanmuuton edelle.

Ahdin mukaan Orban on ”avoimesti pilkannut” liberaaleja demokraattisia arvoja. Moni EU-kansalainen katsoo, ettei EU:n johdolla ole varaa syyllistää Unkaria toimintatavoista, joihin se itse syyllistyy. EU vaatii Unkarin hallitusta ohittamaan Unkarin kansan vaaleissa osoittaman tahdon ja vaihtamaan sen EU:n byrokraattien saneluvaltaan. Demokraattista?

Oudolta vaikuttaa Ahdin varoittelu nationalismista ja ”äärikristillisistä arvoista”. Nationalismi eli kansallisuusaate on määritelmällisesti aate, joka korostaa kansojen ja kansakuntien merkitystä kulttuurissa tai politiikassa. Mitä pahaa Ahti siinä näkee?

Äärikristillisten arvojen tuomitseminen herättää kristityssä lukijassa huolestumista Ahdin omia arvoja koskien. Äärikristillisyys tosin on käsitteenä epäselvä. Kristusta äärikristillisempää henkilöä ei voi teoriassakaan olla. Jos Kristuksen edustamat arvot eivät Ahdille kelpaa, niin asiasta on syytä huolestua – varsinkin kun Ahti ei näköjään tuomitse profeetta Muhammedin usein varsin väkivaltaisia opetuksia.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu (Suur-Kouvolan sitoutumattomat), Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset