Lukijalta: Manskin remontin jatkaminen nykysuunnitelmilla kyseenalaistaSiitä tulee ”kauniimpi”, ”nykyaikaisempi”, ”houkuttelevampi”, ”koko kaupungin olohuone”. Hankkeen puolustajien jokainen adjektiivi oli väännetty positiiviin, kun keskustelua kävelykadun täydestä remontista käytiin kunnallisvaalien alla.

Paniikki keskustan tyhjenemisestä oli jo ehtinyt levitä yrittäjien keskuuteen ja jotkut jopa vetosivat kuluttajia tulemaan edes joskus vaikka moikkaamaan kauppakeskus Veturin kohottua Tervaskankaalle.

Voin kertoa, että keskusta oli hiljainen jo ennen Veturia. Tiedän tämän, sillä vietin viitisen vuotta asuen erään elokuvateatterin yläkerrassa Kouvolassa. Kummastelin, kun teatterissa ei koskaan käynyt ketään. Vuosien varrella ymmärsin, katsellessani, miten tiuhaan pikkuyritykset liiketiloissa vaihtuivat. Jokainen lähes saman tien starttirahan loputtua. Kallis kivijalka söi monen yrittäjän eväät ennen asiakaskunnan vakiintumista.

Keskustan kuluttajakadossa on kyse suuremmasta kuviosta, jossa ihmisten kulutuksesta on leikattu monella tapaa maan hallituksen toimesta. Ihmiset kyllä kuluttaisivat, jos heillä siihen olisi varaa. Lisäksi Kouvolan ja lähialueiden ongelmia vuonna 2006 alkaneen tehtaiden alasajon vaikutuksia ei myöskään voi lakaista maton alle. Alueen rakenteellinen muutos oli dramaattisen nopeaa. Tehdaspaikkakunta, jossa ajateltiin että kun tehtaalle töihin pääsee, niin loppuelämä on turvattuna.

Tuntuu, että sama vanhakantainen ajattelutapa jyllää ruoskiessa Manskin maatunutta ruunaa merien takaa tuotua kivetystä pitkin. Manski on muuttunut. Kouvola on muuttunut. Kävelykadun pinnoitteen uusiminen 24 vuoden välein ei yhtäkään kuluttajaa innosta keskustassa käymään. On myös varmaa, ettei yksikään kansainvälinen kauppaketju ryhdy maksumieheksi kallistuvien vuokrien kautta. Ei varsinkaan näillä asiakasvirroilla.

Oikeasti kunnassa on parempiakin kohteita rahanmenolle. Kun suihkulähteet ammottavat kuivuuttaan tai katuvalot ”loistavat” pimeyttä, muistakaa että Manski on talvellakin sula. Näillä miljoonilla olisivat pysyneet monet lähialueet viihtyisämpinä asuinpaikkoina koulujen, päiväkotien ja uimahallien pysyessä auki. Toivon, ettei Kouvolan maaseudulta karsita palveluita uhrina tälle farssille.

Jokainen osaa googlettaa Manskin ennen ja jälkeen vuoden 2017 remonttia. Värikartta suorastaan räjähtää silmille, eikö? Toivon, ettei remontti jatku alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ei ainakaan ilman perusteellista markkinatutkimusta, arviota katteen hyötyarvosta ja siitä kuka tästä hyötyisi. Tyhjiä kauppakeskuksia on keskustassa jo riittämiin. Kylmän kiinalaisen halpakiven sijaan keskustassa voisi sykkiä tapahtumarikas ydin. Kysymys on vain arvovalinnoista.

Aleksi Kivekäs, Kouvolan Vasemmistoliitto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat