Lukijalta: Metsiensuojelua lisättävä biotalouden takia

Harri Teitto

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Metsäbiotalouden aika alkoi lopullisesti tänä vuonna. Se on näkynyt uusina jalostusinvestointeina, tukkirekkojen määränä maanteillä, hakkuuaukkojen laajentumisena sekä väännöllä EU:n hiilinielujen laskentatavasta. Hakkuut lisääntyvät vielä tästä, vaikka jo nyt suurin uhanalaisten joukko muodostuu metsälajeista.

UPM:n paljon julkisuutta saaneet toimet Ruokolahdella ja Mikkelissä kertovat ilmapiirin muutoksesta. Metsäyhtiöt ovat nyt voimansa tunnossa, eikä metsähallitustakaan hävetä laittaa puuta nurin. Niiden hiljaisena toiveena on, että suurin osa Suomen metsistä muistuttaa ennen pitkää Etelä-Amerikan puuplantaaseja.

Biotalouden jäljet luonnossa saattavat silti pikkuhiljaa ylittää yhä useamman sietokynnyksen. Kuuluuko biotaloudelle todellakin 97 prosenttia Etelä-Suomen metsistä, vai riittäisikö hieman vähempikin?
Paras vastaveto metsäbiotalouden haittavaikutuksille on lisätä suojelua.

Etelä-Suomen kolmen prosentin suojeluaste tulisi nostaa kymmeneen prosenttiin seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Biotaloudelle jäisi silti valtaosa metsistä. Kymmenen prosentin turvin uhanalaisilla metsälajeilla olisi kohtuulliset edellytykset selviytyä. Asialla on kiire, sillä biotalouden nimissä menee jatkuvasti nurin suojelukelpoista metsää.

Mikäli suojeluastetta ei kasvateta merkittävästi, Etelä-Suomen metsien monimuotoisuus heikkenee peruuttamattomasti. Vanhat talousmetsät ovat tähän asti hillinneet monimuotoisuuden pudotusta, kun suojelualueverkosto on riittämätön. Nyt vanhojen talousmetsien kohtalo on vaakalaudalla, sillä biotalous haluaa niistä kiireellä eroon.
 
Lassi Kujala, puheenjohtaja, Riku Rinnekangas, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet