Lukijalta: Koronan taloudelliset vaikutukset pitkäaikaisia Kaakkois-Suomessa – Epidemia ei kohtele alueita tasapuolisesti

Koronaepidemia on ajanut meidät Kaakkois-Suomessa heikkoon tilanteeseen, kun Venäjän raja on ja pysynee kiinni. Rajan sulkeminen vie arviolta miljoona euroa vuorokaudessa Etelä-Karjalan maakunnan alueelta, ja Kymenlaaksossa vastaava luku on noin puoli miljoonaa euroa vuorokaudessa. Se on valtava määrä rahaa ja aluetaloudelliset vaikutukset ovat mittavat.

Venäjän koronaepidemiatilanteen takia rajan avaaminen ei ole tulossa ajankohtaiseksi lähiaikoina. Hyvä niin, koska vain sillä tavalla voimme suojata meitä suomalaisia epidemian leviämiseltä Venäjältä Suomeen.

Venäjän epidemiatilanteen vuoksi on jo nähtävissä, että koronaepidemian taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan pitkäkestoisia Kaakkois-Suomessa. Tästä syystä olisi hyvä tehdä vahvaa yhteistyötä maakuntien tasolla eri toimijoiden välillä, jotta tilanteemme todellisuus välittyy myös päätöksentekijöiden tietoisuuteen. Koronaepidemia ei kohtele alueita yhdenvartaisesti sen enempää sairastavuuden, kuin rajoitteista johtuvien taloudellisten vaikutustenkaan suhteen. On tärkeää huolehtia yhteisestä edunvalvonnastamme tilanteessa, jossa koronakompensaatioista päätetään.

Hanna-Kaisa Lähde, Kotka