Lukijalta: Artikla 13 voisi merkitä vapaan internetin loppua

Euroopan parlamentti äänesti 12.9.2018 uuden tekijänoikeusdirektiivin 13. artiklan puolesta. Siinä vaaditaan internetsivustojen ryhtyvän tehokkaisiin toimenpiteisiin, estääkseen tekijänoikeuksien alaisen materiaalin julkaisemisen ja jakamisen luvatta. Direktiivin käsittelyä jatketaan tämän vuoden tammikuussa.

Tämähän tarkoittaa sitä, että suurille internetsivustoille ei voisi julkaista minkäänlaista materiaalia, joiden käyttöön ei virallisesti ole lupaa. Kyseisten sivustojen täytyisi kehittää järjestelmä, joka estää tekijänoikeuksien alaisen materiaalin.

Tällöin kyseisen materiaalin omistaja voisi haastaa sivuston oikeuteen.

Suosituimmille sivustoille julkaistaan erittäin runsaasti materiaalia joka minuutti ja siitä johtuen on erittäin todennäköistä, että kaikkea tekijänoikeuksia sisältävää materiaalia ei saada estettyä. Tällöin kyseisen materiaalin omistaja voisi haastaa sivuston oikeuteen. Tällä hetkellä kuitenkin, jos joku julkaisee materiaalia, jota ei omista, hän on itse vastuussa siitä, ja se ei ole niin suuri ongelma itse sivustolle.

Internetissä on jo tällä hetkellä tonneittain tekijänoikeuksia sisältävää materiaalia kuten parodiavideoita, dubbauksia, taustalla käytettyjä musiikin pätkiä tai niin kutsuttuja internet-meemejä eli viihdyttämiseen vitsimielessä tehtyjä kuvia tai videoklippejä. Jos 13. artiklan tekijänoikeus direktiivi tulee voimaan kaikki tuon tai muun tyyppiset julkaisut, jotka sisältävät materiaalia, jota julkaisija ei virallisesti omista jouduttaisiin Euroopassa estämään, eikä sellaisia voisi enää julkaista.

Artikla 13 vaikuttaa kaikkiin internetin käyttäjiin Euroopassa, koska se kieltäisi suuren osan verkossa suositusta sisällöstä. Siksi mielestämme olisi tärkeää vedota Euroopan parlamenttiin, jotta se poistaisi 13. artiklan tulevasta tekijänoikeusdirektiivistä. Mikäli artikla otetaan käyttöön, voisi se merkitä internetissä tapahtuvan materiaalin jakamisen ja muokkaamisen loppua, joka on suurimpien sivustojen toimintaperiaatteen perusta.

13. artikla vaikuttaisi kaikkiin käyttäjiin ja palveluntarjoajiin negatiivisella tavalla. Siksi on tärkeää, että sen ehtoja muutetaan tai artikla poistetaan kokonaan. Jotta muutos saadaan aikaan, tarvitaan siihen meitä kaikkia!

Petri Klemola ja Lauri Lavonen, Eskolanmäen koulu

Sanomalehtiviikolla 28.1.- 1.2. julkaisemme Mielipide-osastolla koululaisten kirjoituksia.