Lukijalta: Kaakkois-Suomen näkövinkkelistä on tärkeää, että EU:n rahoituksessa huolehditaan kotikutoisten esteiden poistamisesta

Uuden hallituksen ja hallitusohjelman tekeminen on parhaillaan meneillään. Samaan aikaan suunnitellaan kovaa vauhtia tulevan EU-rahoituskauden ohjelmia, niin rakennerahasto- kuin maaseutuohjelmia. EU-vaaleissa valitaan päättäjät, joiden käsissä pitkälti ovat isot yleiseurooppalaiset linjaukset. Näillä linjauksilla maatalouden harjoittajien, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien tulevaisuutta ja kehittämisen edellytyksiä joko vahvistetaan tai sitten ei.

Maatalouden kannattavuusongelmat ovat etenkin Kaakkois-Suomessa selviä. Maatalous, ja nimenomaan kannattava maatalous on maaseudun elävänä pysymisen ja kehittymisen kannalta olennainen tekijä. Positiiviseen kierteeseen päästyään se tuo mukanaan laajemmin kehityspotentiaalia muulle yritystoiminnalle, työllistää, synnyttää innovaatioita, aktivoi maaseutukylien toimintaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Kannattava maa- ja metsätalous luo pohjan kestävälle luonnon ja ympäristön hoidolle.

Maatalouden kannattavuusongelmat ovat etenkin Kaakkois-Suomessa selviä.

Tulevan kauden haasteena on niin EU:n alue- kuin maatalouspolitiikassa rahoituksen mahdollinen epätasainen jakautuminen eri alueilla. Erityisesti Kaakkois-Suomen näkövinkkelistä on tärkeää, että EU:n rahoituksessa huolehditaan kotikutoisten esteiden poistamisesta. Esimerkiksi kotieläintilojen kehittämiselle on meillä oltava yhtä hyvät mahdollisuudet kuin muualla.

Joustavuutta ja yrittäjämyönteistä lähestymistapaa kaivataan. Etenkään kansallisilla päätöksillä ei pidä tehdä kotikutoisia kynnyksiä yrittäjille. Päättäjät ovat paljon vartijoina, kun seuraavan ohjelmakauden ohjelmia ja rahoitusta suunnitellaan. Kuluvalla ohjelmakaudella maakuntien rahoitus on jakautunut hyvin epätasaisesti. Asukasta ja vuotta kohden mitattuna esimerkiksi naapurimaakuntamme ovat saaneet moninkertaiset määrät Euroopan aluekehitys- ja Euroopan sosiaalirahastojen rahoitusta verrattuna eteläkarjalaisiin ja kymenlaaksolaisiin.

Jatkossa on huolehdittava, etteivät ohjelmien kriteerit tai liian kankea byrokratia sulje pois investointeja, jotta ei turhaan nakerreta Kaakkois-Suomen kilpailukyvyn vahvistumista siltä osin.

EU-vaaleissa valittaviin ehdokkaisiin — ja sitä kautta tuleviin ohjelmiin ja rahoituspäätöksiin — voimme jokainen omalta äänellämme vaikuttaa.

Matti Seitsonen, puheenjohtaja

Tuula Dahlman, toiminnanjohtaja

MTK-Kaakkois-Suomi

Luetuimmat