Lukijalta: Kouvolan on myös ryhdyttävä toimiin, jotka parantavat inhimillisen vanhuuden edellytyksiä

Kouvolassa on vuosien ajan puhuttu väestön ikääntymisestä ja eliniän pitenemisen mukanaan tuomista haasteista. Ikäihmisten asemaan liittyviä epäkohtia onkin noussut esille lähes päivittäin. Onko kaupungissa osattu varautua riittävästi palvelutarpeiden ennaltaehkäisyyn ja lykkäämiseen?

Kouvolassa tarvitaan toimia, joilla vähennetään ja lykätään ikäihmisille hoidon tarvetta. Tarvitaan konkreettisia tapoja ja uusia toimintamalleja, joilla moni seniori-ikäinen kannustetaan panostamaan oman toimintakyvyn ylläpitoon.

Tutkimukset osoittavat, että jopa erittäin iäkkäät hyötyvät lihaskunnon parantamisesta.

Lähes kaikki ikäihmiset voivat tehdä itse ainakin jotakin toimintakykynsä parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Vesijumppa, vesijuoksu tai uinti sopivat miltei kaikille, vaikka heillä olisi esimerkiksi erilaisia liikkumiseen liittyviä nivelvaivoja, yksi tai useampia tekoniveliä, aivoverenkierron häiriöstä aiheutunutta liikkumisen vajautta. Tutkimukset osoittavat, että jopa erittäin iäkkäät hyötyvät lihaskunnon parantamisesta.

Kouvolassa uimahallien maksuja on taas korotettu. Näiden hintojen korotusten myötä, myös seniori-ikäiset ovat vähentäneet tai jopa joutuneet jättämään uimahallikäynnit liian kalliina menoeränä. Vuosikortti, hinta 220 euroa, on jätetty tästä syksystä alkaen pois, koska sen ostaneita on ollut kuulemma niin vähän!

Vertailtaessa Kouvolan ja Kotkan uimahallien hintoja, niissä on kaikissa ikäkategorioissa huimat erot. Esimerkiksi Kotkassa seniori-ikäiset voivat kello 6—16 käyttää uimahalleja 50 eurolla vuodessa tai ilman aikarajoitetta 115 euroa per vuosi tai 60 eurolla puoli vuotta. Kouvolassa ikäihminen voi ostaa kertalipun 4,50 euroa, 10 kerran lipun 33 euroa tai 50 kerran lipun 143 euroa. Kouvolassa noin neljä kertaa viikossa uintia harrastava seniori-ikäinen maksaa vuodessa noin 600 euroa kuntonsa ylläpitämisestä. Kotkassa aikuinen voi ostaa vuosikortin hintaan 165 euroa. Melkoisen suuri hintaero Kotkan hyväksi!

Kuitenkin Suomessa ja varmasti myös Kouvolassa yli puolella eläketulot ovat alle 1 500 euroa kuukaudessa ja 30 prosentilla 1 500—2 500 euroa.

Siksi sekä ikäihmisten itse että yhteiskunnan ja myös Kouvolan on ryhdyttävä toimiin, jotka parantavat inhimillisen vanhuuden edellytyksiä ennen kaikkea ennaltaehkäisten ja vähentäen edessä olevia hoivatarpeita ja julkisen talouden menopaineita. Se on sekä inhimillistä ikäihmisten että kestävää ja järkevää toimintaa Kouvolan kaupungin kannalta.

Leena Mänttäri, Valkealan uimahallin käyttäjä, eläkeläinen, Utti

Luetuimmat

Uusimmat uutiset