Lukijalta: Kouvolassa on vallatonta päätöksentekoa ja valmistelua

Melkoista sekoilua niin viranhaltijoilta kuin luottamushenkilöitä tämän päivän Kouvolassa. Kinastellaan julkisesti, saako valtuutettu vai eikö saa osallistua johonkin kunnassa järjestettyyn kokoukseen, ja oliko sillä itse asiaan mitään merkitystä, osallistuiko hän vai ei.

Kuntalaissa sanottaa, että kuntalaisia on kuultava heitä koskevissa asioissa. Ehkä tässä mentiin siitä, missä aita oli matalin, laskettiin valtuutettu kuuntelemaan ja edustamaan kuntalaisia.

Vallattomat valtuutetut saavat lain mukaan olla päättämässä Kouvolan asioista niin kauan kuin heidän vaalikelpoisuudesta tehdään päätös ja todetaan heidän menettäneen vaalikelpoisuuden Kouvolassa.

Tiettävästi on ainakin kaksi, jollei useampi vaalikelpoisuuden menettänyt valtuutettu valtuustossa. Eikä se mikään ihme ole, jollei ensimmäisen kauden valtuutettu tunne kotikuntalakia ja sen kaikkia määräyksiä. Sitä ei aikanaan osannut soveltaa kuntaliiton johtava lakimieskään, vaan antoi asiasta lausuntoja, jotka olivat vastoin KHO:n asiasta aiemmin tekemiä päätöksiä.

Toisaalta ymmärtää hyvin, ettei kaupunginhallitus halua puuttua kyseiseen laittomuuteen. Jos yksittäinen hallituksen jäsen puutuu kyseenomaiseen asiaan, voi oma jakkara lähteä alta, nimimerkillä kokemusta on.

Täytynee myös ihmetellä, miten konsultit vailla minkäänlaista virka- tai poliittista vastuuta valmistelevat kunnassa tehtäviä päätöksiä. Aikanaan on melkoisen suurella rahalla palkattu johtavia asiantuntija-viranhaltijoita valmistelemaan asioita eri toimielimille ja valittu päättäjät tekemään päätöksiä heidän valmistelunsa pohjalta.

Nyt konsultit vievät, virkamiehet vikisevät ja luottamushenkilöt puhisevat ja puuhastelevat aivan toisarvoisten asioiden kanssa, lähinnä juoruillevat toisten asioista kuin sentraalisantrat konsanaan.

Jokin tässä pyhässä kolminaisuudessa on liikaa. Tarvitaanko näin paljon kallispalkkaisia virkamiehiä, jos konsultit hoitavat hommat? Vai tulisiko vähentää luottamushenkilöitä, jollei heillä ole kuin leimasimen osa?

Anssi Tähtinen, Kuusankoski