Lukijalta: Kaupunkiteologiaa vai maalaismieltä

Taas on keksitty uusi tieteenhaara. Lehti kirjoittaa, että kaupunkiteologia on synnytetty. Professorin mukaan teologia on tieteen tekemisistä, ei uskonnon harjoittamista. Nyt on aluevaltaus tehty erilaisiin elämän katsomuksiin ja miten kaupunkilaiset tulevat toimeen.

Toivoisin kyllä kaupunkiteologin opettavan raamatun sisältöäkin meille urbaaneille asukkaille. Näinä aikoina nimittäin kaupungeissakin tarvitaan menneiden agraariyhteisöjen koossapitävää tekijää: Jumalan uutta luovaa voimaa sekä varjelusta. Sen tulisi näkyä käytännössä. Tieteenteko on tärkeä. Aina se ei auta käytännön elämässä.

Wikipedian mukaan teologia tarkoittaa alun perin jumaluusoppia eli järjestelmällistä Jumalaan liittyvien aiheiden tutkimusta, erityisesti kristinuskoa. Usein pitää paikkansa sanonta: Viimeistään teologisessa tiedekunnassa opiskelija menettää uskonsa raamattuun ja Jumalaan.

Yhteiskuntamme nopeassa muutoksessa tuntuu, että maalaisjärki alkaa olla alennusmyynnissä. Rohkenen sanoa, että raamatun perusilmoituksen sisäistäminen on elämääkin suurempi juttu. Se kantaa kuolemankin yli. Ilosanoma Jeesuksesta ja hänen ylivertainen opetuksensa on ihan modernia. Sitä voi rehdisti kaupungeissakin etsiä.

Emme ehkä enää tarvitse tupakokouksia tai ompeluseuroja, mutta niissä on vallinnut Jumalan Henki. Joku on kodissa radio- tai TV-ohjelman välityksellä kohdannut saman. Tie seurakuntayhteyteen ja lähimmäisiin on arvokas.

Kaupunkilaiset tutkimuksen mukaan kaipaavat muiden kohtaamisia. Tarvitaan ilmeisesti väitöskirja kannustamaan, että hississäkin voi naapuria tervehtiä. Missähän on kaupunkilaisten innostus talkootapahtumiin? Tätä ihmetellään niin urheilussa kuin taloyhtiöissä. On tietysti vaara, että sinne mennessään joutuu olemaan yksin.

Nykykokoontumisissa marssitaan porukalla erilaisten ideologioiden puolesta. Mitähän kaupunkiteologia sanoo vaikkapa urbaanista Pride-kulkueesta. Mitä joku maalaislääkäri toteaa lukiessaan, että lääkäriliittokin on ilmoittautunut sateenkaarimarssille. Moni varmasti sanoo, että nyt on luudalla töitä. Kaupunkiteologilta voi kysyä: Lippu vai luuta? Meille taviksille voi esittää saman kysymyksen.

Kouvolan päättäjille annan vinkin: Perustetaan tänne maailman ensimmäinen ”International Institute of Common Sense” (Maalaisjärjen kansainvälinen tutkimuslaitos). Tästä voisi alkaa kaupunkimme nousu ja imagoa nostava julkisuus on taattu.

Hannu Hurri, Kouvola

Uusimmat uutiset