Lukijalta: Maaseudun arvo nousee ilmastonmuutoksen edetessä

Ilmastonmuutos muuttaa täysin maaseudun merkityksen. Sen kurssi tulee nousemaan kohisten, myös pörssissä, koska sijoittajat ovat tuolloinkin liikkeellä. Ruokaan kannattaa sijoittaa. Suomen maaseudulta löytyvät kaikki elintärkeät elementit, kuten puhdas ilma, vesi ja ruoka. Lisäksi metsien ja järvien antimet. Nähdäänkö Kymenlaaksossa joskus jopa viiniviljelmiä ja viikunoita?

Maan antimilla tullaan tekemään raakaa bisnestä, myös jokamiehen oikeuksilla, vaikka eihän me sinisilmäiset siihen uskota. Vielä. Saako jatkossakin pitää omaa kaivoa vai rohmuavatko ylikansalliset yhtiöt pohjavedetkin? Kaivosmineraalit ovat pääosin myyty. Voiko vesioikeuksista tulla ihmisoikeuskysymys? Voi. Maapallolla on kova jano. Ja krapula kulutusjuhlien jälkeen.

Meillä on vielä maaseutu omissa käsissä, tuo hiomaton timantti. Uusiutuvasta energiasta ja puhtaasta luonnosta tulee superhitti. Luonnonvaroista on pidettävä kiinni samaan tapaan kuin Norja pitää kiinni öljystään ja porausoikeuksistaan. Turskanpurijoista tuli miljonäärejä.

Öljy on kuitenkin laskussa. Meidän trendit ovat nousussa. Öljyä ei voi syödä. Porkkanaa voi kuitenkin popsia. Meidän on siis varauduttava ilmastonmuutoksen uhkiin ja mahdollisuuksiin. Maatalous on pidettävä elinkeinona voimissaan ja maaseudulla asuminen kilpailukykyisenä. Eikä haja-asutusalueella autoilua saa verottaa niin, että se jää vain varakkaiden etuoikeudeksi.

Ukko Bamberg (ps.), Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut